Blue Monday was er weer . Een winterdip is geen depressie

Blue Monday is de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

De dag waarop de meeste mensen somber zijn en last hebben van een winterdip. Maar pas op dat u die winterblues niet verwart met een echte depressie.

Winterblues? Tja, de kerstvakantie ligt inmiddels ver achter ons, zo ook de goede voornemens. Buiten is het donker en dromen over een vakantie in een warm land zijn nog ver weg. Deze deprimerendste dag van het jaar valt meestal op de derde maandag van januari. In 2023 is dat maandag 16 januari. Sommigen hanteren als uitgangspunt voor deze ‘Depri Maandag’ ook wel de maandag van de laatste volle week van de eerste maand van het jaar. Blue Monday of niet, wie vindt dat niet deprimerend?

De meest deprimerende dag van het jaar?
In 2005 berekende de Britse psycholoog Cliff Arnall met een zelfbedachte formule dat deze maandag de meest deprimerende dag is van het jaar. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.
De berekening sloeg helemaal nergens op … Arnall kreeg dan ook veel academische kritiek en zijn universiteit nam afstand van hem. Toch besteden de media sindsdien aandacht aan deze dag. Vaak wordt er een vrolijke draai aan gegeven, maar er speelt ook iets van herkenning.

Verwar een dip niet met een depressie of burn-out
Verwar een korte (winter)dip niet met een depressie of een burn-out. Daar liggen neuro-hormonale ontregelingen aan ten grondslag, die je niet even oplost met aanpassingen in lifestyle. Die ontregelingen kunnen ontstaan door langdurige overbelasting en te weinig slaap. Neerslachtigheid staat bij beide sterk op de voorgrond en de energie ontbreekt om dingen te doen. Ook ons geheugen en de concentratie laten ons in de steek. Of er sprake is van een depressie of burn-out, hangt mede af van het soort klachten en iemands voorgeschiedenis. De diagnose kunt u het beste door een deskundige laten stellen.

Blue Monday, winterblues, … tips tegen dips
Op welke maandag in januari je je ook het meeste ‘blue’ voelt, en hoewel Blue Monday dus eigenlijk niet bestaat, voelen we ons in de winter soms minder energiek. De volgende tips kunnen helpen om de winterdip te lijf te gaan en ons vitaler te voelen:
Dagelijks een half uur beweging, liefst buiten. Het gaat niet om presteren, een half uur wandelen is al prima.
Doet u veel zittend werk, beweeg dan ieder uur een paar minuten. Hang een briefje op de pc of zet de wekker. Loop een paar trappen op en af, ga koffie halen of doe wat rek- en strekoefeningen. Het is leuker én makkelijker vol te houden als u dit samen met een collega doet.
Eet géén energie-repen om uzelf op te peppen. Daarin zit veel suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel eerst hard stijgt om daarna weer naar beneden te denderen. Hierdoor voelt u zich binnen een half uur nog lamlendiger en krijgt u nog meer behoefte aan suiker. Kies dus voor echte energiebommen zoals noten, verse kokos of fruit.

Bron: https://www.arbo-online.nl/18132/bleu-monday-door-corona-extra-somber