Ziekteverzuim duurt steeds langer

Het korte verzuim door een verkoudheid of ‘griepje’ is sinds de coronacrisis 30 tot 50 procent langer geworden. Dat blijkt uit cijfers van de ArboUnie.

Ook andere arbodiensten melden dat het verzuim langer duurt.

In 2019 duurde een ziekmelding meestal 4 tot 8 dagen. Nu is die verzuimduur 5 tot 12 dagen. Deze cijfers gaan alleen over het kortdurende verzuim. Vooral in de bouw en dienstverlenende sectoren melden veel mensen zich ziek, en daar duurt het verzuim ook langer. ‘In deze sectoren is het aantal verzuimdagen ongeveer 50 procent hoger dan drie jaar geleden’, aldus Arbo Unie. Ook in de verpleging, verzorging, de thuiszorg en in andere contactberoepen was het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar hoog.

Werken met verkoudheid ‘not done
Dat mensen langer thuisblijven bij ziekte komt vooral door corona. Na een coronabesmetting moeten mensen minstens 5 dagen in quarantaine blijven. ‘Sinds corona is het eigenlijk not done om verkouden op je werk verschijnen. Als je veel moet hoesten of snotteren, kijken mensen je toch raar aan’, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Maar ook het personeelstekort speelt een rol. ‘Door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk de laatste maanden toegenomen. Mensen kunnen er tegenop zien om in een hectische werksetting weer aan het werk te gaan, en dus blijven ze langer thuis’, aldus Roelen. Long covid speelt volgens Arbo Unie maar een kleine rol bij het verzuim. ‘Het aantal mensen dat met long Covid thuis zit is niet heel groot en groeit niet’.

Corona en werkstress
In april bereikte het ziekteverzuim een recordstand van 6,3 procent. Een stijging van 13 tot 37 procent vergeleken met 2019, afhankelijk van sector en arbodienst. De meeste werknemers (30%) melden zich ziek om een verkoudheid of griep. En 8 procent van alle ziekmeldingen komt door een positieve test op het coronavirus.

Bron: https://www.ornet.nl/blog/2022/07/15/ziekteverzuim-duurt-steeds-langer/?utm_source=Vakmedianet_red&utm_medium=email&utm_campaign=20220719_ornet_week29_Email&tid=TIDP6312901X8A4BB0E5D94C426D9B0DD57ED357E54DYI4