Werkgevers trekken voorzichtig de portemonnee

Volgend jaar 2,8 procent meer loon. Dat zouden veel werkgevers van plan zijn volgens onderzoek van consultancy Willis Towers Watson (WTW).

Het is meer dan de verwachte inflatie van 2,1 procent. Ook zou dat loonbod duidelijk meer zijn dan de 2,4 procent die werkgevers dit jaar in doorsnee bieden.

WTW deed een salarisonderzoek bij 426 bedrijven uit verschillende sectoren. De sectoren waar de lonen het meest zullen stijgen zijn de detailhandel, de hightechsector en de automobielsector. Hier mogen de werknemers rekenen met respectievelijk 3,2 en 3,1 procent meer loon. Werknemers bij energiediensten en nutsbedrijven, natuurlijke hulpbronnen en verzekeringen zullen het meest op hun portemonnee moeten letten: een stijging van 2,2 tot 2,4 procent voorzien de onderzoekers van WTW daar. Maar bijna geen enkele werkgever zou volgend jaar de nullijn willen aanhouden.

Positieve stemming
De cijfers van WTW laten ook zien dat ruim de helft van de werkgevers positief denkt over de ontwikkeling van de economie volgend jaar. Zo zegt 53 procent dat ze de verwachtingen voor 2022 naar boven hebben bijgesteld. En 28 procent is van plan om meer personeel aan te nemen de komende twaalf maanden. Bedrijven zoeken vooral personeel voor in de verkoop, technisch beroepspersoneel en engineering experts.

Het onderzoek van WTW bevestigt dat de loonstijgingen parallel lopen met het economische herstel na de coronacrisis. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven zegt dat de vooruitzichten zijn verbeterd. Maar 2½ procent van de werkgevers denkt daar anders over.

Aarzelende stijging
Pas sinds juni gaan de cao-lonen elk jaar verder omhoog. In de cao’s die in juli zijn gesloten werd een gemiddeld contractloon afgesproken dat 2,3 procent hoger ligt dan juli vorig jaar. In juni kwam de stijging gemiddeld uit op precies 2 procent. Iets minder (0,2%) dan het gemiddelde van mei. Die 2,2 procent verhoging was dan ook de recordstand dit jaar, tot nu toe. In sectoren die hard zijn geraakt door de coronacrisis, zoals de vervoerssector, de cultuursector en de horeca krijgen de werknemers er niets bij dit jaar.

Bron: www.ornet.nl