Convenant nieuwe bekostiging wijkverpleging per 2022

Vanaf 2022 start een experiment over de nieuwe bekostiging van de wijkverpleging.

Voor het experiment, dat vijf jaar zal duren, hebben ActiZ met onder andere de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een breed convenant gesloten. Hierin hebben de partijen hun gezamenlijke intenties rond de doelen en inrichting van het experiment vastgelegd.

Ondertekenaars van het convenant zijn Patiëntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, ActiZ, Zorgthuisnl, Zorgverzekeraars Nederland en de NZa.

Met oog op de vergrijzende Nederlandse samenleving zal de vraag naar zorg thuis de komende jaren enorm groeien. Als spin in het web in de eerste lijn heeft de wijkverpleegkundige en het team wijkverpleging de belangrijkste rol in het vormgeven van de zorg thuis. Om hun in deze rol te ondersteunen is kostendekkende bekostiging essentieel.

Experiment bekostiging
Het experiment onderzoekt onder meer of clientprofielen als instrument kunnen leiden tot een betrouwbare, consistente en werkbare vorm van, voldoende kostendekkende, bekostiging van de wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet. Per 1 januari 2022 start het experiment en loopt van 2022 tot en met 2027.
Klik hier voor meer informatie over het experiment

Breed convenant
Naar aanleiding van het experiment voor een betere bekostiging van de wijkverpleging hebben vertegenwoordigers van zorgaanbieders, patiënten, zorgverzekeraars en verpleegkundigen en verzorgenden samen met de NZa een breed convenant gesloten. Het convenant beschrijft de gezamenlijke intenties rond de doelen en inrichting van het experiment.

Er leven nog veel vragen over het werken met clientprofielen, bijvoorbeeld over de voorspelkracht en de volledigheid van de huidige tien geformuleerde profielen. Daarom is ook vastgelegd dat partijen regelmatig het experiment evalueren en waar nodig gezamenlijk bijsturen. Met het ondertekenen van het convenant blijft ActiZ zich inzetten voor een toekomstbestendige wijkverpleging op basis van adequate bekostiging met ruimte voor innovatie.

Bron: www.actiz.nl