Verpleeghuispilot: de voorwaarden voor ontvangen van bezoek

Vanaf 11 mei gaan 25 verpleeghuizen in het kader van een pilot beperkt open. Er zullen belangrijke randvoorwaarden gelden.

Bewoners mogen een vaste bezoeker ontvangen op afstand en bezoek van 'niet-corrigeerbare patiënten' moet minimaal een chirurgisch mondmasker dragen. Dat staat te lezen in het voorstel van de brancheorganisaties dat aan het Outbreak Management Team is gestuurd.

Een locatie per zorginstelling, een zorginstelling per veiligheidsregio. Per bewoner mag er een vaste bezoeker komen, die anderhalve meter afstand houdt en bij “niet-corrigeerbare patiënten” (vaak mensen met dementie) minimaal een chirurgisch mondmasker moet dragen. Ook moet de bezoeker klachtenvrij zijn en bereid om bij binnenkomst de temperatuur op te laten nemen.

Belangrijke randvoorwaarden zijn de beschikking over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, strikte naleving van hygiënerichtlijnen, voldoende testcapaciteit voor bewoners, vaste bezoeker en medewerkers met klachten. Het bezoek wordt gespreid over de dag en vindt plaats op een veilige afstand van andere bewoners, zoals de eigen kamer of een daarvoor ingerichte ruimte. Alle afspraken moeten volledig in samenspraak zijn met cliëntenraad, OR, VAR/PAR en specialisten oudergeneeskunde.

Uitbreiding
De versoepeling van de bezoekregeling wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf 25 mei kan het aantal deelnemende verpleeghuizen worden uitgebreid, als de proef een succes is tenminste. Dat is het geval als naar voren komt dat verpleeghuizen de bezoekregeling op een acceptabele manier kunnen toepassen en als de corona-infecties in de regio onder controle blijven. Dit wordt gemonitord door de GGD en de landelijke covid-registraties in de EPD’s.

De proef faalt wanneer blijkt dat verpleeghuizen de voorgestelde bezoekregeling niet op een veilige manier kunnen toepassen of als versoepeling van de bezoekregeling leidt tot grote onrust bij bewoners, bezoekers en zorgmedewerkers.

Animo
Het animo voor de eerste proefperiode was ‘behoorlijk groot’, volgens brancheorganisatie ActiZ. Woordvoerder Olfert Koning vermoedde dat het maken van een keuze niet moeilijk zou zijn. Op het moment van schrijven is de lijst met 25 pilotverpleeghuizen nog niet bekend. Een van de afvallers wel: Amstelring in Amsterdam.

Bestuurder Inge Borghuis is bekend pleitbezorger van een verruimde bezoekregeling. Ze is heel blij dat er nu wat versoepeling komt maar heeft toch haar twijfels over de uitkomst van de proef. ‘Er worden zoveel preventieve maatregelen genomen, dat ik nu al kan voorspellen dat dit niet leidt tot een toename van het aantal besmettingen. En wat zegt dat dan over het vervolg? Of als er wel ergens een uitbraak komt en de besmetting kan waarschijnlijk niet via de familie komen: krijgen de zorgverleners dan de schuld?’

Eigen verantwoordelijkheid
Borghuis pleit voor veel meer eigen verantwoordelijkheid van de organisaties. Generieke maatregelen zijn volgens haar niet de oplossing. ‘Dit vraagt om zoveel maatwerk, dat kunnen wij alleen maar zelf. Ik denk dat er meer ruimte moet komen voor organisaties om situationeel te doen wat goed is. Wij kunnen mensen goed informeren en zorgvuldige afwegingen maken, waarbij wij continu de balans zoeken tussen de belangen en wensen van cliënten, familie en zorgmedewerkers’. Dat kan alleen maar samen met hen in de constante afweging tussen tijd of kwaliteit van leven.

Amstelring zal nog even moeten wachten. Gelukkig zijn er veel oplossingen gevonden waarmee familieleden en bewoners elkaar toch kunnen zien. ‘Wij gaan gewoon door met creatieve ontmoetingen achter glas. Het is heel mooi om te zien hoe creatief onze medewerkers daar in zijn. Misschien is het wel zo dat het fijner is om iemand heel dichtbij achter glas te zien in plaats van met beschermingsmiddelen op anderhalve meter’.

Er wordt al veel geschreven over het coronavirus, daarom schrijven wij alleen over zaken die belangrijk zijn voor u: de zorgprofessional. Al onze corona-gerelateerde artikelen zijn de komende tijd gratis beschikbaar zodat u in deze crisis geen informatie hoeft te missen. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en lees dagelijks over de uitdagingen en oplossingen.

Bron: www.zorgvisie.nl