Groot verloop onder zorgpersoneel

De zorg houdt nieuw personeel niet vast. De actieplannen van het kabinet werken niet goed genoeg, stelt de onafhankelijke commissie 'Werken in de zorg' die het kabinet adviseert.

Er is een stijging van nieuw personeel in de zorg, maar het verloop is te groot.Groot verloop onder zorgpersoneel

De onafhankelijke commissie ‘Werken in de zorg’ vergelijkt de zorg met een vergiet. Zo is er een flinke stijging van nieuw personeel dat werkt in de zorg (152.000), maar vertrekt ook veel personeel. Bijna de helft van het vertrekkend personeel doet dit binnen twee jaar.

Huidige plannen onvoldoende
Het ‘vergiet’ heeft nog net zulke grote gaten als voorheen. Vorig jaar verlieten 111.000 mensen de zorg. Dit is slechts 1000 minder dan het jaar daarvoor. De commissie ‘Werken in de zorg’ stelt dat de plannen van het kabinet bij lange na niet genoeg zijn om de huidige en toekomstige personeelstekorten op te lossen. Eind vorig jaar bracht de commissie een kritisch tussenrapport uit, dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vlak voor de kerstdagen naar de Tweede Kamer stuurde. Door de kerstdagen kreeg het rapport weinig aandacht.

Gebrek aan uitdaging
Doekle Terpstra, commissievoorzitter van ‘Werken in de zorg’ uit zijn zorgen: ‘Om het personeelstekort in de zorg werkelijk op te lossen, moet beter naar het personeel worden geluisterd. Het vinden van personeel gaat goed, maar het vasthouden niet. Er is te lang vertrouwd dat het personeel toch wel gemotiveerd is.’ Volgens Terpstra wil zowel nieuw als bestaand personeel zich blijven ontwikkelen in hun vak. Het gebrek aan uitdaging is een van de belangrijkste redenen voor vertrek. ‘Daar wordt nog te weinig mee gedaan’, stelt hij.

‘Goed werkgeverschap’
‘Concurrentie moet vervangen worden door samenwerking’, vindt Terpstra. ‘Door de huidige prikkels in het stelsel zijn instellingen geneigd alleen te kijken naar hun eigen organisatie.’ Ook minister de Jonge is het daarmee eens, vertelt hij aan NOS. Hij stelt dat het nu aankomt op ‘goed werkgeverschap’. Door de grote verschillen tussen zorginstellingen valt er nog veel van elkaar te leren op bijvoorbeeld het gebied van vaste contracten, meer steun en begeleiding op de werkvloer en het terugdringen van administratieve lasten.

Sluiting spoedeisende hulp Stadskanaal
Mede dankzij het personeelstekort sloot de spoedeisende hulp in Stadskanaal begin dit jaar haar deuren, meldt Eenvandaag. De sluiting is onderdeel van een reorganisatie, waarbij 500 banen verdwijnen. Er is een groot tekort aan SEH-personeel in krimpregio’s als deze. De laatste maanden werd de afdeling voor een groot deel bemand door uitzendpersoneel. ‘Onwenselijk’, stelt Marinka van Dijk, huisarts nabij Stadskanaal.

Bronnen: Trouw, De actieplannen voor meer personeel in de zorg voldoen nieten ‘Het nieuwe personeel bestaat uit jonge gemotiveerde professionals. Luister naar ze!’

Bron: www.medischondernemen.nl

Wil je meer weten over achtergronden en de aanpak om medewerkers te behouden?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bert Visser