Update umc’s: al 6.500 medewerkers kwamen in actie!

Er is nog geen beweging bij de werkgeversorganisatie NFU, anders dan de uitnodiging voor een informeel gesprek over een nieuwe Cao UMC.

De vier werknemersorganisaties zullen dat gesprek binnenkort aangaan, maar wel met de boodschap dat onderhandelen pas zin heeft als de NFU bereid is met een beter bod te komen. Is die bereidheid er niet, dan volgen verdergaande acties.

De actiebereidheid in umc’s stijgt gestaag. Sinds 5 juli zijn al ruim 6.500 umc-werknemers in actie gekomen door het hele land voor een goede cao. Naast het UMCU en het LUMC zijn intussen ook in het Maastricht UMC+ stiptheidsacties gestart en in het Erasmus MC vindt op 30 augustus nog een actiebijeenkomst plaats.

De signalen van ontevredenheid hebben natuurlijk ook de NFU bereikt. De vier werknemersorganisaties hebben een uitnodiging ontvangen voor een informeel verkenningsgesprek. De vraag is in hoeverre wij die uitnodiging serieus kunnen nemen. De NFU moet immers eerst met betere voorstellen komen, voordat de werknemersorganisaties weer gaan onderhandelen over de cao. Toch hebben ze besloten het gesprek wel aan te gaan, om te verkennen in hoeverre er onderhandelingsruimte is. Is die ruimte er niet, dan volgen verdergaande acties. Een zondagsdienst ligt dan het meest voor de hand.

 In een online vragenlijst heeft AC/FBZ gevraagd hoe u een zondagsdienst wilt invullen. De input die daarop is gegeven, heeft veel nuttige informatie opgeleverd. Een overgrote meerderheid is bereid om aan een zondagsdienst mee te doen, en heeft in de voorbereiding daarop vooral behoefte aan do’s en don’ts en aan een voorlichtingstekst voor patiënten. Als het inderdaad tot een zondagsdienst komt, krijgt u die informatie uiteraard aangeleverd.

 Eind augustus/begin september weten we meer over het vervolg en zullen we u uiteraard informeren.

Meer weten? Lees dan ook het pamflet dat de vier werknemersorganisaties in alle umc’s zullen verspreiden.

 Met hartelijke groet,

namens de FBZ
Bert Visser
Voorzitter VHP-Zorg