Zo moeten we privacy bij ziekte interpreteren

Gezond werken

In de beleidsregels ‘De zieke werknemer’ beschrijft de Autoriteit Persoonsgegevens welke gegevens de werkgever mogen vragen en verwerken bij een ziekmelding of re-integratieproces. Op Arboportaal verscheen een toelichting hierop. Worden de zaken rond privacy en verzuim nu duidelijker?

Zo moeten we privacy bij ziekte interpreteren
Zodra een werknemer ziek wordt, begint het uitwisselen van gegevens. Daarbij zijn de zieke werknemer zelf, de werkgever, de arbodienst of bedrijfsarts, het re-integratiebedrijf, het UWV en de verzuimverzekeraar betrokken. Werkgevers willen de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Hiervoor hebben ze informatie van hem nodig. Bijvoorbeeld om te beoordelen of ze loon moeten doorbetalen. Maar de zieke werknemer heeft recht op privacy. En daarom mag de werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte van zijn werknemers. Alleen de arbodienst of bedrijfsarts mag deze medische gegevens verwerken.

Verwerken van gegevens door werkgever bij ziekmelding
In de beleidsregels ‘De zieke werknemer’ beschrijft de Autoriteit Persoonsgegevens welke gegevens de werkgever mogen vragen en verwerken bij een ziekmelding of re-integratieproces. Maar in de praktijk is er nog veel onduidelijk over wat wel en niet mag. Gelukkig staat er op Arboportaal nu een toelichting in de vorm van een gezamenlijke uitleg beleidsregels ‘De zieke werknemer’. Deze toelichting heeft betrekking op de periode van de ziekmelding tot het eerste advies van de bedrijfsarts. Maar wat staat daar zoal in?

De werkgever mag de werknemer niet vragen naar een diagnose of behandeling door een arts en ook niet naar de functionele mogelijkheden en beperkingen van de
werknemer. Bijvoorbeeld: ‘hoeveel kun je nog tillen’; ‘kun je op je knieën zitten’; ‘hoe lang kun je geconcentreerd werken’; ‘is hectiek op de afdeling een probleem’; ‘kun je in een groep
werken’. De werkgever mag bij de ziekmelding wel vragen naar de vermoedelijke duur van het verzuim.

Privacy en terugkeer naar werk
De werkgever en de werknemer overleggen over de manier waarop de terugkeer naar werk plaats kan vinden. Daarbij kan de werknemer zelf aangeven of hij bepaalde (deel)taken, (deel)functies of werkzaamheden nog wel kan verrichten. Goed werknemerschap brengt immers ook met zich mee dat een werknemer zelf mede verantwoordelijkheid draagt voor zijn herstel en terugkeer. De werkgever mag hier echter geen druk op uitoefenen en hier niet naar vragen. Zo nodig kan hij de bedrijfsarts vragen welke (deel)taken, (deel)functies of werkzaamheden de werknemer nog wel kan verrichten.

Privacy en werkafspraken
De gemaakte werkafspraken tussen werkgever en werknemer mogen wel worden vastgelegd in de zin van uit te voeren taken of werkzaamheden. Als er op initiatief van de werknemer eventueel gesproken is over functionele mogelijkheden en beperkingen of een diagnose of behandeling, dan worden die gegevens niet geregistreerd door de werkgever.

De hier beschreven gezamenlijke uitleg is tot stand gekomen “in afstemming met stakeholders”. Wie dat zijn staat er helaas niet bij.

Bron: www.arbo-online.nl