Inspectie SZW inspecteert de ggz in 2018

De sector zorg en welzijn heeft de afgelopen jaren minder aandacht gekregen van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW).

In 2018 gaat dat veranderen. De sector kent een hoger ziekteverzuim dan gemiddeld. Volgens de Inspectie SZW brengt werken in de zorg specifieke lichamelijke en geestelijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Het toezicht richt zich op de deelsectoren geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, verpleging, verzorging en thuiszorg. De Inspectie SZW wil vanuit haar rol verantwoord werkgeverschap bevorderen, waarbij werknemers in zorg en welzijn gezond kunnen blijven werken en eerlijk worden betaald. Daarin focust ze in de zorg specifiek op fysieke en psychosociale arbeidsbelasting.

Focus op fysieke belasting
Bij het verbeteren van gezondheid en inzetbaarheid ligt de focus op fysieke belasting. Het inspectieproject rond fysieke belasting loopt door in 2019. De Inspectie SZW zou willen dat alle geïnspecteerde zorginstellingen inzicht hebben in de fysieke belasting en dat ze daar actief, als onderdeel van het HRM-beleid, aantoonbare maatregelen op nemen.

Meer weten? Lees dan het volledige bericht op de website van het O&O-fonds GGZ.

Bron: www.fbz.nu