Gehandicaptenzorg: Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar

Als professional in de gehandicaptenzorg sta je soms voor lastige keuzes. Kies je voor je eigen veiligheid of voor goede zorg voor je cliënt?

Door met elkaar te praten over deze dilemma’s neem je onveilige gevoelens weg en kom je samen tot oplossingen. De VeiligPlus-aanpak is een methode om hierover een dialoog te voeren.

Hoe brengen en houden zorgorganisaties die dialoog op gang? In deze nieuwsbrief wisselen organisaties hun ervaringen uit:

  • Een terugblik op de kick-off van Bartiméus: ”Je veilig voelen is steeds de toetssteen.”
    Een ervaringsverhaal van Gemiva: “We zijn echt zaken aan het benoemen.”
    Ervaringen van Amarant met FACT, net als de VeiligPlus-aanpak een methodiek die voorziet in een continue dialoog over veiligheid.
    Veilig Werken met de AgressieWijzer
    De AgressieWijzer zorgt voor duidelijkheid over agressie in het dagelijkse werk. Die duidelijkheid is belangrijk omdat in de praktijk blijkt dat je agressie alleen succesvol kunt verminderen en voorkomen wanneer je dit samen doet en allemaal op dezelfde manier. En dat wil iedereen, want minder agressie zorgt voor veiligheid, een prettiger werkklimaat en minder uitval en verzuim.

De Veilig+aanpak (www.veiligplusaanpak.nl) is een initiatief van Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie VGN en werknemersorganisaties CNV, FBZ, FNV en NU'91.

 

Bron: www.fbz.nu