Problemen jeugdhulp ’acuut en blijvend’

Wachttijden lopen op en (specialistische) jeugdhulp via gemeenten is niet tijdig beschikbaar en vaak niet deskundig genoeg.

Hierbij gaat het om noodzakelijke hulp aan kinderen met een zware lichamelijke en/of verstandelijke beperking en kinderen die moeten kunnen vertrouwen op goede ggz-hulp. De situatie is alarmerend, schrijft Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer.

Donderdag 8 juni bespraken de Tweede Kamerleden de rapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Het rapport biedt een ronduit alarmerend beeld van de specialistische zorg aan kinderen met complexe hulpvragen, de toename van het aantal crisisplaatsingen en de groeiende wachtlijsten voor jeugdhulp.

Wachtlijsten
In sommige gemeenten moeten de kinderen en hun ouders van vier weken tot wel vier maanden wachten voordat ze een intake-gesprek krijgen, terwijl de hulp wel dringend noodzakelijk is. Na de intake moeten ze vaak nog maanden wachten totdat de hulp en ondersteuning echt beschikbaar komt.

Verdwijnen
De Transitie Autoriteit constateert dat ‘essentiële onderdelen’ van de jeugdhulp in gevaar zijn of zelfs dreigen te verdwijnen. Ieder(in) herkent dit beeld ook uit de praktijk. Gemeenten slagen er niet in om (hoog)gespecialiseerde hulp goed in te kopen, onder meer omdat de organisaties die die hulp bieden regionaal of landelijk werken.

Snel een vangnet
In de brief aan de Tweede Kamer vraagt Ieder(in) om ingrijpen van de staatssecretaris. Jeugdhulp wordt geregeld door gemeenten, maar de staatssecretaris is verantwoordelijk voor het hele stelsel. Juist in dat stelsel zitten allerlei blinde vlekken waardoor acute problemen ontstaan voor de jeugdhulp. Daarom moet er meer regie komen vanuit het rijk en moet er zo snel mogelijk een vangnet komen voor de kinderen en hun ouders/verzorgenden waarmee de noodzakelijke hulp kan worden geregeld.

Bron: Ieder(in), via www.zorgkrant.nl