Ledenraadpleging Cao Ziekenhuizen gestart

De ledenraadpleging voor het principeakkoord Cao Ziekenhuizen is gestart. De komende weken raadpleegt de VHP-Zorg zijn leden onder deze cao.

Leden kunnen tot en met vrijdag 9 juni hun stem uitbrengen.

Namens de VHP-Zorg heeft de FBZ en de andere werknemersorganisaties hebben in de nacht van 15/16 mei een principeakkoord bereikt met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor een nieuwe cao. Daarin zijn de volgende afspraken gemaakt:

Hoofdlijnen
• De nieuwe cao loopt van 1 januari 2017 tot 1 april 2019.
• De salarisschalen en salarissen worden per 1 juli 2017 verhoogd met 1,75% en per 1 juli 2018 nog eens met 2%.
• Medewerkers krijgen tijdens de looptijd drie keer een eenmalige bruto uitkering op basis van een voltijd dienstverband: € 200 in september 2017, € 200 in september 2018 en € 125 in februari 2019.
• De vakantiebijslag wordt verhoogd van 8,0 naar 8,33%.
• Medewerkers die tussen 1 januari 2012 en 1 januari 2015 op onregelmatige tijdstippen hebben gewerkt, krijgen een eenmalige uitkering ter compensatie van mogelijk ten onrechte niet uitgekeerde onregelmatigheidstoeslag over vakantie-uren. Die uitkering bedraagt 8,3% van de daadwerkelijk verdiende onregelmatigheidstoeslag in de jaren 2012, 2013 en 2014. Let op: medewerkers krijgen deze vergoeding van de werkgever waar ze in 2012, 2013 en 2014 in dienst waren.
• Medewerkers die tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2023 zestig jaar of ouder zijn of worden, kunnen gebruikmaken van generatiebeleid. Ze kunnen minder gaan werken, met behoud van een bepaald percentage van hun salaris en pensioenopbouw. In het akkoord staan hiervoor rekenvoorbeelden.
• De afspraken uit het Principeakkoord Pensioenaftopping dat in 2016 voor medisch specialisten werd gesloten, zijn doorvertaald in de cao. Afgesproken is dat ziekenhuizen over 2016 alsnog voor 100% bijdragen aan het werkgeversdeel van de pensioenpremie bij medewerkers met een bruto jaarinkomen van meer dan € 101.519. Vanaf 2017 krijgen medewerkers 70%. De schaalsalaris-bedragen ultimo 2016 zijn hiertoe structureel verhoogd, waardoor de teruggave ook in de toekomst is geborgd.
• De afgelopen jaren zijn er stappen gezet om de positie van medisch specialisten, bijvoorbeeld ten opzichte van het ziekenhuisbestuur en zorgverzekeraars, te versterken. Een belangrijke wens van FBZ was om in de cao ook voor gelijkgestelde beroepsbeoefenaren dit soort positioneringsafspraken te maken, zoals klinisch psychologen. Dat is gelukt: ziekenhuizen en revalidatie-instellingen kunnen zelf afspreken of gelijkgestelde beroepsbeoefenaren voortaan deel uitmaken van de medische staf. Zij vallen daarmee onder de werkingssfeer van hoofdstuk 8 (Positionering) van de AMS met uitzondering van de artikelen betreffende arbeidsvoorwaarden 8.4.4. (Budget Organisatorische Eenheden) en artikel 8.3.8 (Waarneming).
• De werkingssfeer van de Cao Ziekenhuizen wordt zodanig aangepast dat de procedure voor het algemeen verbindend verklaren (avv) weer een grote kans van slagen heeft. Hiertoe zal een convenant met Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) worden opgesteld. Voor FBZ is dat een belangrijk punt: als een cao wordt geavv’d, betekent dit dat de cao geldt voor alle werknemers in algemene ziekenhuizen/revalidatie-instellingen geldt (en dus niet alleen voor werknemers die bij een NVZ-lid werken).
• De lijst met kwaliteitsregisters die voor vergoeding in aanmerking komen, is uitgebreid met de volgende 5 verenigingen: EN (ergotherapie), NVM (mondhygiënisten), KNOV (verloskundigen), VVOCM (oefentherapeut Cesar en oefentherapeut Mensendieck) en NVKF (klinisch fysicus). Hiervoor kunnen werknemers hun scholingsbehoefte in hun scholingsplan (zie artikel ‘scholing en employability’, 3.2.19 lid 4) opnemen. Zie hiervoor ook de handreiking van de StAZ.

Bekijk de volledige tekst van het akkoord.

Behaalde punten door FBZ
Als wordt gekeken naar de voorstellenbrief die FBZ bij de start van de onderhandelingen heeft gemaakt, zijn, los van belangrijke ‘reparatiepunten’ (te weten: compensatie gemiste ORT en teruggave pensioenaftopping) toekomstbestendige afspraken gemaakt, zoals een goede salarisparagraaf, de positionering van gelijkgestelde beroepsbeoefenaren en de vergoeding van RGS-inschrijvingskosten voor aios. De ruimte voor arbeidsvoorwaardenontwikkeling is hiermee volledig benut en het principeakkoord is daarmee het maximaal haalbare.