Aan de slag met participatie en medezeggenschap in triade

GGZ Oost-Brabant gaat, gedeeltelijk gesubsidieerd met een vernieuwingsondersteuning door het O&O-fonds GGZ, aan de slag met participatie en medezeggenschap in triade.

Door medezeggenschap en participatie van cliënten, familie en medewerkers (de triade) wordt vanuit persoonlijk leiderschap samen effectief gewerkt aan het realiseren van zorg die de betrokkenen hun familie gunnen.

Het project loopt sinds 2014 en wordt eind 2017 afgerond. De volgende resultaten zijn reeds behaald:

• Ondersteuning van cliëntenraad, familieraad en ondernemingsraad is ondergebracht in een knooppunt PMZ (Participatie en Medezeggenschap), aangevuld met de secretaris van de Raad van Bestuur.
• De drie raden (cliëntenraad, familieraad en ondernemingsraad) adviseren daar waar mogelijk integraal, meer gericht op beleid en proces.
• De aandachtfunctionarissen van de drie raden hebben een overleg met de verantwoordelijke directeuren, gericht op het proces van participatie van cliënten, familie en medewerkers.

Aandachtpunt voor 2016 en 2017 is het participatieproces bij planvorming. De aandachtfunctionarissen en het management worden daarin begeleid en ondersteund door het knooppunt PMZ en door externe partners die scholing en coaching aanbieden.

Het O&O-fonds GGZ was met name enthousiast over de innovatie van het project, waarin medewerkers in de organisatie meer betrokken worden bij beleid, en er zeggenschap over hebben. Het project sluit goed aan bij de ontwikkeling dat ook cliënten/patiënten en familie behoefte hebben aan zeggenschap in beleid van de zorgorganisatie.
Meer informatie over de voortgang en afronding van het project wordt gepubliceerd op de website werkenindeggz.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GGZ Oost-Brabant, Rob Conijn, (0492) 846 000.

Bron: www.werkenindeggz.nl