Personeelstekort in geestelijke gezondheidszorg leidt tot fatale incidenten

Een deel van de fatale incidenten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is toe te schrijven aan het personeelstekort, zo blijkt uit onderzoek dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uitvoerde op verzoek van dagblad Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer, meldt NU.nl.

In bijna de helft van de onderzochte incidenten, die zich hebben voorgedaan in de afgelopen anderhalf jaar, speelde het personeelstekort een rol. In 20 procent van de gevallen was het tekort aan personeel de belangrijkste oorzaak, bij nog eens een kwart van de gevallen speelde het tekort een “nadrukkelijke rol”, schrijft Trouw.

In hoeveel gevallen een personeelstekort tot een sterfgeval heeft geleid, kan de inspectie volgens de krant niet zeggen. Maar dat er door een personeelstekort mensen zijn omgekomen, kan de IGJ wel bevestigen. Een calamiteit met dodelijke afloop kan bijvoorbeeld een suïcide, brand, medicatiefouten of een geweldincident zijn.

De IGJ heeft ook gekeken naar factoren die verband houden met personeelstekorten. “Het is nooit alléén het feit dat er te weinig mensen zijn. Daar komt dan bij dat het personeel bijvoorbeeld nog niet goed is ingewerkt of te onervaren is, waardoor het personeel signalen van agressiviteit of een naderende suïcide mist”, zegt hoofdinspecteur Korrie Louwes in Trouw.

Brancheorganisatie GGZ Nederland erkent het probleem. “Onze leden kampen met geweldig grote personeelstekorten. Als brancheorganisatie luiden wij al geruime tijd de noodklok.” Wel sluit de organisatie zich aan bij de woorden van Louwes dat er altijd meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan een calamiteit.

GGZ Nederland laat weten dat er afspraken zijn gemaakt om meer mensen te mogen opleiden. “Dit gaat ons op de lange termijn zeker helpen. Voor nu lost het de personeelsproblemen niet op en moeten we de oplossingen zoeken in e-health en vermindering van de administratieve lasten.”

Bron: nu.nl, via www.ggznieuws.nl