Ziekteverzuim in zorg ‘historisch laag

op .

In drie van de vier grote zorgbranches is het ziekteverzuim in het tweede kwartaal van dit jaar historisch laag. Dit constateert Vernet Verzuimnetwerk BV.


Het ziekteverzuim werd begin 2013 nog beïnvloed door de effecten van de griepgolf. Halverwege 2013 blijkt het ziekteverzuim verder te zijn gedaald tot net onder de 5,1 procent. De branches GGZ, Ziekenhuizen, VVT en Gehandicaptenzorg zijn volgens Vernet verantwoordelijk voor het bereikte laagterecord.

Ziekteverzuim zorg

Effect HRM-beleid
De economische malaise verklaart het lage ziekteverzuim mogelijk voor een deel, stelt Vernet. Verder schrijft het bedrijf de daling toe aan HRM-beleid. Veel werkgevers zijn zich steeds meer bewust van het human capital binnen hun organisatie. Daardoor worden preventie, (duurzame) inzetbaarheid en snelle re-integratie in de praktijk steeds beter uitgevoerd volgens Vernet.

Langdurig verzuim
Het langdurig ziekteverzuim, dat al jaren opliep, laat ook een kentering zien: het stijgt niet meer. “Misschien nog te vroeg om te juichten, maar ook hier lijkt een betere uitvoering van het HRM-beleid vruchten af te werpen”, meldt Vernet. “Vooral met de vergrijzing van zorg-medewerkers in het achterhoofd is dit goed nieuws.”

Bron: Skipr