Minder geboorten, effect op kraamzorg nog niet duidelijk

op .

Het aantal geboorten in Nederland is verder gedaald, met vier procent ten opzichte van vorig jaar. Dit maakte het CBS maandag bekend.

Toch daalt de hoeveelheid kraamzorg die geleverd wordt door de kraamzorgleden van ActiZ minder dan verwacht zou worden op basis van het aantal geboortes. De geboortezorg bereikt in toenemende mate doelgroepen in achterstandswijken. Een goede zaak volgens ActiZ.

Kraamzorgorganisaties, verloskundigen en ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om doelgroepen te bereiken, die traditioneel weinig gebruik maakten van kraamzorg , zoals mensen in achterstandswijken. ActiZ is verheugd dat deze groepen nu meer kraamzorg afnemen, omdat goede geboortezorg een goede start betekent voor het hele gezin. Kraamverzorgenden en verloskundigen komen bij ook mensen thuis en kunnen daardoor ook bijdragen aan preventie van problemen: zij kunnen moeder en kind op weg helpen, en mogelijke risico’s tijdig signaleren en waar nodig hulp inroepen. Doordat deze doelgroepen nu bereikt worden, is het effect van de daling van het aantal geboorten op kraamzorgorganisaties nog onduidelijk.

Tarieven
De publicatie van de geboortecijfers is aan de vooravond van een belangrijke uitspraak van de NZA over het bezwaar van ActiZ tegen het verlagen van de tarieven voor de geboortezorg. Als dit bezwaar niet wordt toegekend, zullen kraamzorgorganisaties in financiële problemen komen. Een te laag tarief is, zeker in achterstandwijken, niet kostendekkend.

Bron: ActiZ