Gemeenten willen aanpassing zorgakkoord

op .

De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil alleen verder praten met het kabinet over het sociaal akkoord en het zorgakkoord als het kabinet aanpassingen wil maken.

Dat zegt Jan Hamming, voorzitter van de VNG-commissie Werk& Inkomen. Gemeenten verzetten zich tegen een lastenverzwaring van 89 miljoen euro voor huishoudelijke hulp aan ouderen, die langer thuis blijven wonen. ‘Dat bedrag heeft de regering weggegeven, terwijl de gemeenten het moeten ophoesten,’ zegt de Amsterdamse wethouder Eric van den Burg. Ook eist de VNG van het kabinet-Rutte toezeggingen om arbeidsgehandicapten en Wajongers beter aan werk te kunnen helpen. Jan Hamming, voorzitter van de VNG-commissie Werk& Inkomen, wil een daartoe resolutie indienen tijdens het jaarcongres van de VNG op 4 en 5 juni.

'Onuitvoerbaar'
Volgens Jan Hamming, zijn de kabinetsplannen 'onuitvoerbaar'. Hamming werkt aan een congresuitspraak waarin verbeteringen van het kabinet worden geëist. ‘Ik ga ervan uit dat gemeenten ons een steun in de rug geven.’ Vorige week zaten premier Mark Rutte, de bewindslieden en een VNG-delegatie om de tafel om de gevolgen van de operatie te bespreken. ‘Die gesprekken zijn in een goede maar stevige sfeer verlopen’, zegt Hamming. Volgens hem is aanpassing van de hervormingsvoorstellen een voorwaarde om verder te praten over andere hervormingen uit het sociaal akkoord en het zorgakkoord.

Huishoudelijke hulp
De gemeenten verzetten zich bijvoorbeeld tegen een lastenverzwaring van 89 miljoen euro voor huishoudelijke hulp aan ouderen, die langer thuis blijven wonen. Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam noemt dat 'een sigaar uit andermans doos', die het kabinet in het overleg met de thuiszorgbranche heeft weggegeven. ‘Voor Amsterdam betekent dat een lastenverzwaring van 7,2 miljoen euro', aldus de VVD-wethouder.

Oplossing
Van der Burg gaat ervan uit dat het kabinet de gemeenten in elk geval voor de zomer tegemoet zal komen. ‘We kunnen wel de kont tegen de krib gooien, maar dat willen de gemeenten niet, noch het kabinet. Ik ga er dus van uit dat het kabinet met een oplossing komt.'

Bron: Zorgvisie