ActiZ zet geen handtekening onder actieplan Onvrijwillige Zorg

op .

Zoals in het AD-artikel van 18 mei jl. staat, hebben ActiZ en BTN besloten het actieplan Onvrijwillige Zorg niet te ondersteunen.

Dit omdat het actieplan mede bedoeld is als implementatie van de Wet Zorg en Dwang die nog niet behandeld is in de Tweede Kamer. En dit wetsontwerp vinden wij een onwerkbaar stuk regelgeving dat zijn doel voorbijschiet.

Zo maakt het wetsvoorstel geen onderscheid tussen zware (gedwongen fixatie, medicatie en afzondering) en lichte vormen van vrijheidsbeperking. En legitimeert het de toepassing van onvrijwillige zorg in de thuissituatie. Het specifieke karakter van de thuiszorg compliceert de toepassing van vrijheidsbeperkende interventies thuis. Het accent in de thuiszorg ligt juist in het unieke samenspel tussen de cliënt, de familie en de individuele zorgverlener.

Onrustbanden geheel verbieden, vindt ActiZ Overigens kunnen wij ons wel vinden in de meeste doelen van het actieplan Onvrijwillige Zorg. ActiZ werkt aan verdere terugdringing van het gebruik van onrustbanden en toepassing van de richtlijn over verantwoord medicatiegebruik bij probleemgedrag. Onrustbanden kunnen volgens ActiZ verboden worden. Hiermee gaat ActiZ verder dan het wetsvoorstel Zorg & Dwang.

In het actieplan wordt ook ingegaan op het delen van kennis en best pratices, iets waar ActiZ zich goed in kan vinden.

Bron: ActiZ/BTN