Verzorgers slecht op de hoogte over verandering begeleiding

op .

Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat verzorgers van ouderen met een verstandelijke beperking niet op de hoogte zijn van de veranderingen in de begeleiding.

Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat verzorgers van ouderen met een verstandelijke beperking niet op de hoogte zijn van de veranderingen in de begeleiding. De professionele begeleiding gaat van de AWBZ naar de Wmo. De ouderen en hun familie zijn afhankelijk van de professionals en hebben geen idee wat er gaat gebeuren als de begeleiding overgaat naar de gemeente.
Familieleden nemen een groot deel van de ondersteuning van hun naaste met een verstandelijke beperking voor hun rekening. Met de overgang van de begeleiding naar de gemeenten dreigt vooral voor de groep ouderen met een beperking een probleem te ontstaan. Omdat hun, meestal ook oudere, verzorgers afhankelijk zijn van de professionele begeleiders. Die gaan zij onder de Wmo verliezen en de verzorgers weten niet welke begeleiding daarvoor in de plaats kan komen.

 


Onderzoek NIVEL

Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Onderzoeker Mieke Cardol onderzocht of familieleden van mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking op de hoogte zijn van veranderingen in de begeleiding, en hoe zij zich hier op voorbereiden. Voor het onderzoek hebben 323 familieleden uit het Panel Samen Leven van het Nivel een vragenlijst ingevuld.

 


Veranderingen

Vooral familieleden van ouderen met een verstandelijke beperking blijken zich niet bewust te zijn van mogelijke veranderingen in de professionele begeleiding. De verzorgers vertrouwen op hun huidige zorgorganisatie die hun naaste ondersteunt. De overheveling van de begeleiding naar de Wmo betekent echter dat zij met de gemeente te maken krijgen voor de ondersteuning. De familieleden van jongeren met een lichte of matige verstandelijke beperking zijn beter op de hoogte van mogelijke veranderingen.

 


Aandacht van gemeenten

Volgens NIVEL-onderzoeker Cardol is het noodzakelijk dat ouderen met een verstandelijke beperking en hun familieleden bijzondere aandacht van gemeenten krijgen als de begeleiding van AWBZ naar Wmo overgaat. ‘Zij lijken het meest afhankelijk te zijn van professionele begeleiding. Hun informele zorgverleners, familieleden, zijn vaak ouder en lijken niet zelf op zoek te gaan naar informatie. Zorgorganisaties spelen een centrale rol in hun leven. Om mensen met een verstandelijke beperking en hun familieleden te bereiken, is samenwerking tussen zorgorganisaties en gemeenten belangrijk.’

 


Bron: Zorgvisie