Toekomst dagbesteding blijft onduidelijk

op .

Het kabinet kan nog geen duidelijkheid geven over hoe de dagbesteding, de opvang van bijvoorbeeld demente ouderen, er in 2014 precies uitziet voor mensen die er dan voor het eerst een beroep op willen doen.

Het kabinet kan nog geen duidelijkheid geven over hoe de dagbesteding, de opvang van bijvoorbeeld demente ouderen, er in 2014 precies uitziet voor mensen die er dan voor het eerst een beroep op willen doen. In het regeerakkoord is afgesproken dat in 2014 het recht op de dagbesteding verdwijnt voor nieuwe gevallen. Een jaar later krijgen gemeenten de taak om de dagbesteding en begeleiding van ouderen of psychiatrische patiënten te regelen.

De oppositie in de Tweede Kamer is zeer bezorgd dat mensen die de extra zorg nodig hebben, de dupe worden, zeker in 2014. Premier Mark Rutte benadrukte woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring dat 2014 een overgangsjaar is waarover nog overleg gevoerd moet worden met gemeenten en cliëntenorganisaties. Hij erkende dat de maatregel heel ingrijpend kan uitpakken voor mensen, maar hield staande dat er nu echt nog geen duidelijkheid te geven valt.

 


Verantwoordelijkheid bij gemeente

Op verzoek van PvdA-leider Diederik Samsom beloofde Rutte er alles aan te doen om te kijken of mensen die in 2014 voor het eerst dagbesteding nodig hebben, toch al onder de verantwoordelijkheid van gemeenten geholpen kunnen worden. Daarvoor moet onder meer eerst uitgezocht worden of dat extra geld kost.

 


Snijden in budget

Bij het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de extra zorg naar gemeenten wordt er 25 procent van het budget weggesneden. SP-leider Emile Roemer waarschuwde voor grote problemen. 'U schrapt de dagbesteding en zadelt gemeenten en de mensen thuis met ellende op.' Roemer zei dat Rutte zich bijna bezondigde aan discriminatie, omdat een dementerende volgend jaar nog wel extra zorg krijgt, maar een jaar later niet.

 


Beschaving

D66-leider Alexander Pechtold hield Rutte voor dat het een kwestie van beschaving is om kwetsbare mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben. 'Als je bij zo'n kwetsbare groep onzekerheid laat bestaan, doe je heel veel pijn.' De oppositie riep het kabinet op snel duidelijkheid te verschaffen over de gevolgen voor mensen.

Rutte benadrukte dat het een bewuste keuze is om de taken over te dragen naar gemeenten omdat die beter maatwerk kunnen bieden.

 


Bron: ANP