NZa-baas Langejan: 'Zorgverzekeraars mogen eisen wat ze willen'
Bestuursvoorzitter Theo Langejan van de NZa vindt dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar mogen afspreken wat ze willen.
Bestuursvoorzitter Theo Langejan van de NZa vindt dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar mogen afspreken wat ze willen. Vergaande eisen van zorgverzekeraars, zoals invloed in het ziekenhuisbestuur, zijn wat hem betreft niet verboden. Constructies waarin met opzet erg lage of erg hoge prijzen worden afgesproken, zijn dat ook niet.
Langejan: ‘Wie betaalt, mag eisen stellen aan de producten die hij koopt. De prijzen zijn vrij, daarover heeft de NZa geen mening.’ Langejan zegt dit in een interview met Zorgvisie Magazine.
Verticale integratie
Langejan geeft het voorbeeld van een zorgverzekeraar die een marktaandeel heeft in een ziekenhuis van 90 procent. Voor die zorgverzekeraars is het functioneren van dat ziekenhuis heel belangrijk. ‘De zorgplicht ligt bij de zorgverzekeraar. Als er aan de zorgaanbodkant problemen ontstaan, moet de zorgverzekeraar handelen. Ik zou niet weten waarom een zorgverzekeraar geen invloed in het bestuur zou mogen hebben. Wij zijn ook helemaal niet tegen verticale integratie.’
Creatief bekostigen
Zorgverzekeraars Nederland en de NVZ vereniging van ziekenhuizen vermoeden dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen strategische afspraken hebben gemaakt tijdens de zorginkooponderhandelingen om daardoor hogere compensatiebedragen te bedingen. ZN en NVZ noemen dit misbruik. De zorg zit op dit moment in een overgangsfase waarin twee bekostigingsmodellen tegelijk functioneren. Ziekenhuizen kunnen daardoor bewust een te hoog bedrag afspreken via het oude, "schaduwmodel", waardoor ze recht hebben op compensatie volgens het nieuwe model als ze te weinig omzet binnenhalen. Die omzet is te beïnvloeden door lagere prijzen af te spreken in het nieuwe model. Zorgverzekeraars krijgen zo een lagere schadelast.
Geen misbruik
ZN heeft al laten weten zorgverzekeraars en ziekenhuizen te willen dwingen hun contracten open te breken als blijkt dat misbruik heeft plaatsgevonden. Langejan zegt dat dit niet verboden is: ‘Juridisch gezien, is dit geen fraude. Ik zou het zelfs geen misbruik willen noemen.’ Langejan is ook niet verbaasd dat dit zou zijn gebeurd. Sterker nog, de NZa heeft hier al een tijd geleden voor gewaarschuwd in een brief aan de minister. Dit is iets wat de contractpartijen met elkaar moeten oplossen, de NZa gaat daar niet over. Dergelijke strategische afspraken zijn volgens Langejan een logisch gevolg van het naast elkaar bestaan van twee bekostigingssystemen. ‘Daar moeten we dus zo snel mogelijk van af.’
Bron: Zorgvisie