Zorgsector wil hogere premie bij ongezonde leefstijl

op .

Meer dan de helft (51 procent) van de zorgprofessionals en zorgmanagers (55 procent) vindt dat een ongezonde leefstijl mag worden vertaald in een hogere ziektekostenpremie.

Meer dan de helft (51 procent) van de zorgprofessionals en zorgmanagers (55 procent) vindt dat een ongezonde leefstijl mag worden vertaald in een hogere ziektekostenpremie. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Arts en Auto en Zorgvisie, onder zorgprofessionals en managers.
De uitkomst is opmerkelijk omdat zorgprofessionals en zorgmanagers traditioneel gezien groot belang hechten aan de solidariteit tussen zieke en gezonde mensen. En aandoeningen als gevolg van een ongezonde leefstijl, zoals roken, te veel alcohol drinken en te veel eten werden beschouwd als een aandoening en niet het gevolg van een vrije keus. Onder druk van steeds verder oplopende kosten in de zorg en de aanstormende dubbele vergrijzing, lijkt in deze overtuiging een kentering te komen.
Dure behandeling

Meer dan de helft van de professionals en managers is tevens van mening dat zeer dure behandelingen die relatief weinig gezonde levensjaren toevoegen, geschrapt mogen worden uit de basisverzekering. En 60 procent van de managers en 56 procent van de zorgprofessionals zegt dat alle IVF behandelingen uit het pakket mogen verdwijnen. Driekwart van de zorgmanagers is voorstander van een maximering van het specialistensalaris op de Balkendenorm van 193.000 euro.

 


Direct afrekenen

Gelijk afrekenen, is niet populair. In slechts 4 procent van de zorginstellingen komt het voor dat patiënten direct afrekenen na een consult. Dit gebeurt met name in de geestelijke gezondheidszorg. Rond 15 procent van de instellingen brengt een boete in rekening als patiënten niet komen opdagen. Wanneer eigen bijdragen moeten worden geïnd van patiënten, zal 85 procent van de managers die innen, 11 procent geeft aan dat niet te doen.

 


Overige opmerkelijke resultaten

In het onderzoek is gevraagd naar mogelijkheden om te bezuinigen. Volgens de zorgsector kan binnen de Nederlandse begroting het best bezuinigd worden op de hypotheekrenteaftrek gevolgd door de salarissen van de landelijke overheid, de omvang van het defensieapparaat en de ontwikkelingssamenwerking. Volgens 70 procent van de managers en 58 procent van de professionals kan de productiviteit in de zorg omhoog

 


Over het onderzoek

Het onderzoek is in september uitgevoerd door bureau TeraKnowledge onder 350 zorgprofessionals (waaronder huisartsen, medisch specialisten en paramedici) en 480 managers (van middenmanagement tot en met leden van de raad van bestuur). De volledige onderzoeksresultaten zijn te lezen in de novemberedities van Arts en Auto en Zorgvisie die morgen verschijnen.

Bron: Zorgvisie