Stichting Buurtzorg weer Beste Werkgever 2012

op .

Voor de tweede achtereenvolgende keer is Stichting Buurtzorg Nederland de beste werkgever in de categorie meer dan 1000 medewerkers.

Voor de tweede achtereenvolgende keer is Stichting Buurtzorg Nederland de beste werkgever in de categorie meer dan 1000 medewerkers. De Werkgevers Award wordt ter beschikking gesteld door Effectory en VNU Vacature Media. De score van Buurtzorg Nederland is weer iets hoger dan vorig jaar.




‘Professionals kunnen zich focussen op de patiënt. Zij hebben de vrijheid om hun patiënten op hun manier te behandelen en zitten niet vast aan protocollen.’ Dat zegt Award-winnaar Jos de Blok, oprichter van Stichting Buurtzorg Nederland. Buurtzorg haalde de hoogste score voor algemene tevredenheid: een 9,0. Vorig jaar won Buurtzorg nog met een score van 8,7.

 


Ranglijst

Deze resultaten komen uit het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory en VNU Vacature Media. Aan het onderzoek hebben 269 organisaties deelgenomen. De positie die organisaties op de ranglijst krijgen is gebaseerd op de algemene tevredenheid van de eigen medewerkers. De respondenten zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega’s, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden. Andere winnaars: in de categorie minder dan 1000 werknemers: Geas Energiewacht uit Enschede. Snelle stijgers: Ordina en Fox-IT Delft.

Bevlogen en betrokken




Volgens Guido Heezen, directeur van Effectory moeten organisaties ‘vandaag de dag een goed antwoord hebben op de vraag: ‘Wat is onze toegevoegde waarde aan de maatschappij?’ Aan authenticiteit en duurzaamheid wordt steeds meer waarde gehecht. Bevlogen en betrokken medewerkers zijn volgens Heezen het geheim van goed werkgeverschap: ‘Samen gaan voor een goede zaak.’

 


Kerntaak

Volgens Jos de Blok van Buurtzorg Nederland is de kerntaak van zijn medewerkers om mensen te helpen met hun gezondheid: ‘Dat geeft onze mensen voldoening, dat is wat wij mogelijk maken. Onze medewerkers worden uit de wind gehouden als het gaat om administratieve lasten en andere randzaken. Nieuwe werknemers zeggen wel eens dat ze hun baan hebben teruggekregen: ze kunnen mensen weer helpen.’

 


Bron: Zorgvisie