ING voorspelt meer invloed patiënt
ING verwacht dat de marktwerking in de zorg doorzet. De belangrijkste drijvende kracht achter deze ontwikkeling is de toenemende invloed van de patiënt.
ING verwacht dat de marktwerking in de zorg doorzet. De belangrijkste drijvende kracht achter deze ontwikkeling is de toenemende invloed van de patiënt. De patiënt zal een stempel gaan drukken op het aanbod en op de financiering. Dat concludeert de bank in het onderzoek “Zorgvisie 2020, zorg(en) voor de toekomst” dat dinsdag is gepresenteerd. 'De discussie over het toelaten van marktwerking is achterhaald,' constateert Hans van der Noordaa, bestuurslid van ING Bank.
De bank heeft in het onderzoek een aantal hoofdrolspelers gevraagd hun visie te geven op de ontwikkelingen in de zorg. Zij zien dat de relatie tussen de zorgprofessional en de patiënt/cliënt verandert. De laatste wordt steeds meer betrokken bij het zorgproces en hij eist deze rol nadrukkelijker op. Technologische ontwikkelingen en de opkomst van social media versnellen deze trend.“Het publieke debat gaat tot dusver voornamelijk over de inrichting van het stelsel en de positie van de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars. Maar je moet het totale speelveld overzien. Wij denken dat de groeiende invloed van de patiënt een massieve ontwikkeling is die onomkeerbaar is,” aldus Erwin Winkel, sectormanager zorg van ING Nederland. De bank is de grootste financier van de zorgsector.
Einde aan natuurlijke groei
De bank voorspelt dat de zorguitgaven blijven groeien. Maar dat betekent niet langer dat de omzet van elke zorginstelling automatische meegroeit. 'Er komt een einde aan de natuurlijke groei van de instellingen. Zij zullen het moeten hebben van hun strategie en hun positionering, en hun rol in regionale netwerken,' zegt Winkel. Daarnaast is de betaalbaarheid van de uitgaven een onderwerp dat urgenter wordt. Huishoudens geven steeds meer geld uit aan zorg. Circa 80 procent van de zorguitgaven wordt collectief gefinancierd. De bank gaat ervan uit dat dit percentage de komende jaren daalt en dat burgers meer uit eigen zak moeten betalen.
Regionaal
Opvallend is dat veel ondervraagden een lans breken voor een regionale inrichting van de zorg. Zo geeft Harrie Luik, bestuursvoorzitter van de MCA Gemini Groep in Alkmaar aan dat hij de zorg het liefst regionaal wil organiseren in een netwerk van samenwerkende aanbieders. 'Bij een schaal van 500.000 à 600.000 inwoners is dat goed te modelleren,' zegt Luik in de ING-studie. Ook de zorgverzekeraars zien mogelijkheden voor een concurrentiemodel in combinatie met regionale invloed.
Schadeverzekeraar
ING verwacht dat er straks twee soorten zorgverzekeraars zijn: HMO- achtige organisaties die zicht net als Amerikaanse Health Maintenance Oganizations (HMO’s) actief bemoeien met de kwaliteit en kosten van het zorgaanbod en zorgverzekeraars die werken als een schadeverzekeraar die enkel declaraties vergoedt.
Bron: Zorgvisie