Langdurig ziekteverzuim in zorg stijgt door

op .

Het langdurig ziekteverzuim in de zorg stijgt opnieuw verder door. Dat constateert Vernet Verzuimnetwerk BV medio.

Het langdurig ziekteverzuim in de zorg stijgt opnieuw verder door. Dat constateert Vernet Verzuimnetwerk BV medio.


Langdurig verzuim

Hoewel het ziekteverzuim in de zorgsector in zijn totaliteit is afgenomen van 5,3 naar 5,2 procent is er volgens Vernet geen reden voor tevredenheid. Integendeel, want waar winst wordt geboekt op kortdurend verzuim, stijgt het langdurig verzuim sluipend verder.


Overbelasting

De oudere medewerkers hebben hier een groot aandeel in. Aan hen zelf ligt het volgens Vernet niet:”Zij bedenken zich doorgaans twee keer voordat ze zich ziekmelden. In deze groep ligt echter, naast ernstige ziekten, langdurige overbelasting op de loer. Juist in economisch slechte tijden gunnen oudere medewerkers zich weinig tot geen ruimte om zich te ontlasten door bijvoorbeeld iets minder te werken. De vergrijzing zorgt ervoor dat deze groep de komende jaren sterk groeit. Het wegvallen van de OBU verstrekt dit alleen maar.”


Ziekteverzuim terugdringen

Vernet verwacht dat het ziekteverzuim onder oudere medewerkers problematische vormen gaat aannemen. Daarom adviseert Vernet zorginstellingen om zich te blijven inzetten om het ziekteverzuim terug te dringen en tegelijkertijd zicht te houden op de effecten van de vergrijzing onder medewerkers. Extra aandacht voor de wijze van ziekmelden en vroegtijdige interventies bij een dreiging van langdurig verzuim werpt bij menig organisatie merkbaar vruchten af, aldus Vernet.
Bron: Skipr