Verpleegkundig personeel doet minder nachtwerk

op .

Verpleegkundigen werken minder vaak ’s nachts dan in de jaren zestig. Hierbij is het gemiddelde aantal nachten en aantal nachten achtereen gedaald van zeven naar vier. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de Nightingale Studie.

Verpleegkundigen werken minder vaak ’s nachts dan in de jaren zestig. Hierbij is het gemiddelde aantal nachten en aantal nachten achtereen gedaald van zeven naar vier. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de Nightingale Studie.Een mogelijke verklaring voor de daling is dat verpleegkundigen meer in deeltijd zijn gaan werken. Ook veranderde wetgeving kan een verklaring zijn, zegt Anouk Pijpe, projectcoördinator van de Nightingale Studie op de site van de Nationale Zorggids. Vroeger was het gebruikelijk dat verpleegkundig personeel zeven nachtdiensten afwisselde met zeven dagdiensten. De voorlopige resultaten staan in een speciale nieuwsbrief.


Nightingale Studie

De Nightingale Studie wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in samenwerking met het Institute of Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. De studie werd in 2010 in Nederland opgezet om te onderzoeken wat mogelijke verbanden zijn tussen blootstellingen in de werk- en/of leefomgeving en de gezondheid van verpleegkundigen. Aan de studie doen bijna 60.000 vrouwen mee.
Bron: Skipr