Ziekenhuisbestuurders bekritiseren zorgverzekeraars

op .

Zorgverzekeraars maken de belofte van de marktwerking niet waar. Dat zegt vicevoorzitter Chiel Huffmeijer van de NVZ Vereniging van ziekenhuizen vandaag in dagblad Trouw.

Zorgverzekeraars maken de belofte van de marktwerking niet waar. Dat zegt vicevoorzitter Chiel Huffmeijer van de NVZ Vereniging van ziekenhuizen vandaag in dagblad Trouw. Zes jaar na invoering van de Zorgverzekeringswet kopen ze ziekenhuiszorg nog steeds niet in op kwaliteit. Het is vooral de prijs die telt.




Jaap van den Heuvel, voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis de Reinier de Graaf Groep uit Delft uit in Trouw ook kritiek op de manier waarop verzekeraars zorg inkopen. Hij noemt de jaarlijkse contractonderhandelingen 'een rituele dans', omdat het daarbij slechts om een ding gaat: beperken van de groei van het ziekenhuisbudget. ‘Over prijzen van behandelingen wordt sowieso niet gesproken. Van een betere prijs voor betere behandelingen is dus geen sprake.’

Huffmeijer die naast de NVZ ook voorzitter is van de raad van bestuur van het Haagse HagaZiekenhuis, vindt dat het zo niet verder kan. Hij vindt dat zorgverzekeraars oneigenlijke druk uitoefenden op ziekenhuisbestuurders door ze een voorschot op lopende behandelingen te weigeren, in afwachting van een zorgcontract. Dat heeft ziekenhuizen grote financiële zorgen opgeleverd, bleek vorige maand uit een onderzoek van onderzoeksbureau PWC. Verder bemoeien zorgverzekeraars zich steeds nadrukkelijker met ziekenhuisbeleid, bijvoorbeeld door inspraak te eisen bij bestuursbenoemingen. Het Hoofdlijnenakkoord moet grondig worden geëvalueerd, vindt Huffmeijer.



Bron: Trouw/Zorgvisie