Taskforce: 'Ongezond leven moet geld kosten'

op .

De overheid zou accijnzen moeten verhogen om zo gezond gedrag te stimuleren. Dat schrijft de Taskforce Beheersing Zorguitgaven in een vrijdag gepubliceerd rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

De overheid zou accijnzen moeten verhogen om zo gezond gedrag te stimuleren. Dat schrijft de Taskforce Beheersing Zorguitgaven in een vrijdag gepubliceerd rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Andere voorstellen: laat de huisarts onder het eigen risico vallen, laat mensen meer zelf betalen en maak de eigen bijdrage voor langdurige zorg vermogensafhankelijk.
Eigen risico huisartsbezoek

De Taskforce Beheersing Zorguitgaven wil dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen om gezond te blijven. Vandaar dat de accijnzen omhoog moeten. De taskforce is dan ook blij met de aangekondigde verhoging van de accijnzen op tabak en alcohol. Ook vindt hij dat er meer afspraken gemaakt moeten worden met supermarkten over het aanbieden van gezondere voeding. Als een huisartsbezoek onder het eigen risico valt, denken mensen er beter over na, vermoedt de taskforce. Eigen bijdragen voor de spoedeisende hulp en de huisartsenpost zouden mensen stimuleren om overdag naar de huisarts te gaan.
'Uitstel leidt tot hogere kosten'

In het Lenteakkoord is al afgesproken dat het eigen risico in de zorg naar 350 euro gaat. Maar daar blijft de huisarts vooralsnog buiten vallen. Dat betekent dat een bezoek aan de huisarts gratis blijft. Als zo’n bezoek onder het eigen risico valt, kost het de cliënt wel geld. Patiëntenkoepel NPCF zei eerder al te vrezen voor die maatregel, omdat mensen dan niet naar de huisarts gaan als dat wel nodig is. Uitstel kan volgens de NPCF op iets langere termijn tot extra kosten leiden.

Eigen bijdrage naar vermogen
De Taskforce Beheersing Zorguitgaven vindt dat mensen hun langdurige zorg meer zelf moeten regelen en dat in hun eigen omgeving moeten doen. Vergoeding van huishoudelijke zorg en hulpmiddelen moet worden beperkt tot de laagste inkomens. Naarmate iemand meer vermogen heeft, moet die meer zelf bijdragen aan de langdurige zorg.


Bron: ANP