Kunduz-coalitie trekt scheiden wonen en zorg naar voren

op .

Het scheiden van wonen en zorg in de ouderenzorg wordt versneld ingevoerd voor een grotere groep cliënten. Dat blijkt uit de voorsjaarnota 2012 van het zogenoemde ‘Kunduz-akkoord’.

Het scheiden van wonen en zorg in de ouderenzorg wordt versneld ingevoerd voor een grotere groep cliënten. Dat blijkt uit de voorsjaarnota 2012 van het zogenoemde ‘Kunduz-akkoord’. Zorgaanbieders hebben nog maar zeven maanden om hun bedrijfsvoering aan te passen.




De Kunduz-coalitie wil het 'extramuraliseren' van de zorg versnellen en daarom vindt het scheiden van wonen en zorg niet in 2014 plaats, maar in 2013. Het zal ook voor meer cliënten gelden, namelijk de cliënten met zorgzwaartepakketten (zzp’s) 1,2 en 3. Nieuwe cliënten met deze zorgzwaarte moeten vanaf volgend jaar hun huur zelf gaan betalen. Veel kamers in verzorgingshuizen zijn niet verhuurbaar aan deze cliënten en zullen hierdoor leeg komen te staan.


Volgens vastgoedadviseur Pieter Heijmerink van BOB-advies zijn de implicaties voor instellingen die zich richten op verzorgingscliënten enorm. ‘Opvallend in de voornemens is dat het aangekondigde beleid gekenmerkt wordt als eerste stap van een ‘ingroeipad’ over meerdere jaren. Een eerste stap om te komen tot extramuralisering van de gehele AWBZ in de volle breedte.’

 


Snelle actie

Volgens Heijmerink telt Nederland op basis van cijfers van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zo’n 56.045 geïndiceerden voor zzp 1 tot en met 3. ‘Deze maatregel betreft zo’n 20.000 tot 50.000 appartementen of kamers. Voor geen enkele instelling is toenemende leegstand een haalbare businesscase. Actie is dus geboden, en dat moet heel erg snel!’

 


Exploitatie

Instellingen hebben de keuze om te stoppen met de exploitatie van kamers en appartementen, zich te richten op de zwaardere zzp's of om huur te gaan vragen voor hun kamers. Volgens Heijmerink kleeft aan ieder van deze scenario's haken en ogen.


Bron: Zorgvisie