Ook NBvK keert zich tegen cao

op .

Na vakbond Abvakabo FNV keert nu ook de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK) zich tegen het dinsdag gesloten cao-akkoord in de verzorging, verpleging en thuiszorg.

Na vakbond Abvakabo FNV keert nu ook de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK) zich tegen het dinsdag gesloten cao-akkoord in de verzorging, verpleging en thuiszorg.

“Tot onze schrik zijn gisteren de vakbonden NU'91, CNV Publieke Zaak en de FBZ akkoord gegaan met een voorstel van de werkgevers voor een nieuwe CAO voor de VVT”, laat de NBvK op de eigen website weten. “De NBVK zal niet akkoord gaan met het huidige akkoord.”

 


Mager

De NBvK noemt het cao-akkoord, dat onder meer voorziet naast een loonstijging en verbetering van de eindejaarsuitkering voorziet in verhoging van de vergoeding voor wachtdiensten en onderzoek naar mogelijkheden ter verbetering van de positie van ZZP-ers, , “te mager”. http://www.nbvk.nl/ . “Er is rond de 250 miljoen euro beschikbaar voor kraamzorg vanuit de premiegelden en belastingen”, stelt de NBvK. “Wij willen een cao die mogelijk maakt dat dit geld nu eens terecht komt bij de mensen die het werk doen: de 9000 kraamverzorgenden.”

 


Schijntje

De beroepsvereniging van kraamverzorgenden vindt  daarnaast het akkoord geen antwoord geeft op de problemen rond flexibilisering en deeltijdcontracten. “Er wordt geen einde gemaakt aan de slechte contracten en flexibilisering”, aldus de NkvB. “Ook het principe dat je voor een schijntje op wacht staat, is niet veranderd.”

 


Dom

Dat Abvakabo FNV als grootste vakbond buiten spel staat is volgens de NBvK “ongewenst en dom”. Het “buitensluiten” van AbvaKabo FNV betekent volgens de NBvK dat de cao waarschijnlijk niet bindend wordt verklaard door het ministerie. Werknemers zijn daardoor overgeleverd aan de willekeur van individuele werknemers. Ook biedt de onenigheid een nieuw kabinet de kans om de partijen in de sector verder tegen elkaar uit te spelen, zo vindt de NBvK. 

 


Negatief

De NBvk heeft als beroepsvereniging leden bij alle vakbonden, maar mandateerde NU’91 in januari om namens de leden van de NBvK de cao-onderhandelingen te voeren. Deze handelswijze is de NBvK slecht bevallen. “Wij zijn nauwelijks gehoord door NU'91, sterker nog, wij mogen helemaal niet meer meepraten in de daarvoor bestemde klankbordgroep omdat wij te negatief waren over de voortgang van de onderhandelingen en de andere leden (volgens NU'91) dat als zeer storend hebben ervaren”, aldus de NBvK. De werkelijke reden is volgens de NBvK dat de leden van deze klankbordgroep vooral de verpleging en thuiszorg vertegenwoordigden en niet zaten te wachten op inbreng uit anderen hoek.

 


Bron: Skipr