Eerste Kamer kiest voor menselijke thuiszorg

op .

Gemeenten mogen de thuiszorg niet meer voor een dubbeltje aanbesteden. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wet die voorschrijft dat er basistarieven moeten gelden in de huishoudelijke zorg.

Gemeenten mogen de thuiszorg niet meer voor een dubbeltje aanbesteden. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wet die voorschrijft dat er basistarieven moeten gelden in de huishoudelijke zorg. Velen juichen toe dat de senatoren zich hebben uitgesproken voor een meer menselijke thuiszorg.Sinds de invoering van de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) in 2007 is de huishoudelijke zorg steeds meer uitgekleed. De wet-Leijten die dinsdag is aangenomen, kan het tij in deze sector keren voor zowel de zorgmedewerkers, als de mensen die op deze zorg zijn aangewezen. De wet is bijvoorbeeld heel belangrijk om fatsoenlijke lonen voor de thuiszorgmedewerkers te garanderen.

'Dit is een overwinning voor alle medewerkers van de thuiszorg. Natuurlijk verwacht men nu een fatsoenlijk basistarief’. 'Wij willen bereiken dat mensen die op deze zorg zijn aangewezen in alle gemeenten fatsoenlijke thuiszorg krijgen.” Aldus een vakbondsvrouw.De senatoren zouden dinsdag over drie wetten stemmen. De wet die zou regelen dat gemeenten niet verplicht zijn om de thuiszorg eens in de paar jaar aan te besteden, is voor stemming doorgeschoven naar volgende week. De derde wet-Leijten, die ervoor moest zorgen dat gemeenten het budget voor het WMO-geld alleen aan huishoudelijke zorg konden uitgeven, is verworpen.Bron: Bonden