Ziekenhuizen voorzien acute geldnood

op .

Zeven van de tien van de Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra verwachten in de financiële problemen te komen als gevolg van de moeizame contractonderhandelingen met zorgverzekeraars.

Zeven van de tien van de Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra verwachten in de financiële problemen te komen als gevolg van de moeizame contractonderhandelingen met zorgverzekeraars. Dat constateert de vereniging van financiële professionals in de zorg HEAD.

De ziekenhuizen en revalidatiecentra denken in meerderheid dat ze er niet in zullen slagen om voor 1 april de benodigde contracten af te sluiten met verzekeraars. Minister Schippers van Volksgezondheid eist dat de zorginstellingen voor 1 april contracten hebben getekend met de verzekeraars. Vooral de grotere ziekenhuizen slagen daar niet in. Sinds 1 januari van dit jaar moeten ziekenhuizen naast productie- en prijsafspraken ook afspraken maken over bevoorschotting. Omdat de meeste verzekeraars zonder contract geen voorschotten geven, komen deze ziekenhuizen in acute geldnood.



Voorschieten

Volgens de Financiële Zorgthermometer, die HEAD periodiek uitvoert in samenwerking met Finance Ideas, verwacht de helft van alle ziekenhuizen ook dat de contractafspraken slechter uitpakken dan verwacht. De kans bestaat dat patiënten de kosten voor behandelingen moeten voorschieten. De ziekenhuizen gaan er in elk geval van uit dat ze minder zorg kunnen verlenen.



Bezuiniging

Instellingen binnen de AWBZ hebben blijkens de Zorgthermometer minder vertrouwen in de toekomst. 70 Procent van deze instellingen houdt rekening met een toekomstige bezuiniging vanuit de overheid van minimaal 2 procent van de omzet. Tegenover dit negatieve sentiment staat dat het merendeel van deze instellingen verwacht dat ze niet hoeven af te waarderen op de waarde van hun vastgoed. Dat scheelt in de eigenvermogenspositie.



Bron: Skipr