'Regeltjesdenken verschraalt zorgaanbod´

op .

Uit angst voor regeltjes bieden zorgaanbieders een smaller pakket van diensten aan dan de wetgeving toelaat. Dat constateert vernieuwingsdenktank Frieslab.

'Regeltjesdenken verschraalt zorgaanbod´




Uit angst voor regeltjes bieden zorgaanbieders een smaller pakket van diensten aan dan de wetgeving toelaat. Dat constateert vernieuwingsdenktank Frieslab.




De constatering is terug te vinden in de eindrapportage die Frieslab op 12 maart naar aanleiding van het driejarig bestaan aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS aanbiedt. Frieslab heeft in de rapportage negen projecten beschreven en geanalyseerd. Dit heeft geresulteerd in drie landelijk toepasbare modellen en drie praktische werkwijzen. De staatssecretaris heeft Frieslab onlangs twee jaar extra subsidie toegekend.




Vergoeding

Volgens Frieslab laten zorgorganisaties vooral leiden door restricties in de wet in plaats van de wensen en noden van cliënten.  Aanbieders laten zich vaak afschrikken door de schotten die tussen de verschillende wetten voor zorg en welzijn bestaan. Uit vrees bepaalde verrichtingen niet vergoed te krijgen, begeven zorgorganisaties zich naar het midden van de wet. Zij bieden daardoor een pakket aan diensten, dat smaller is dan de wetgeving toelaat.




Voortrekkers

Volgens Frieslab worden de schotten tussen de wetten als groter ervaren dan ze werkelijk zijn. “De cultuur van de zorgaanbieders hoeft verandering niet in de weg te staan", stelt programmamanager Sanja Bouman van Frieslab. “Wij hebben de afgelopen jaren intensief met voortrekkers samengewerkt. Dat zijn enthousiaste en betrokken zorgprofessionals die niet willen toegeven aan belemmeringen in de zorg en dienstverlening. Door actief op zoek te gaan naar slimme wegen, vinden zij die ook. Een voortrekker gaat gewoonweg aan de slag, vanuit de diep gevoelde wens om meer resultaat te boeken voor de cliënt. Iedereen kan een voortrekker zijn.”




Bron: Skipr