Schippers: inspectie moet harder bijten

op .

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) “activistischer, directer en pro-actiever” optreedt dan nu het geval is. Zo’n hardere opstelling is nodig om de “vertrouwensbreuk tussen samenleving en inspectie” te herstellen, zo stelt Schippers in een interview in aprilnummer van Skipr magazine.

Schippers: inspectie moet harder bijtenMinister Schippers van Volksgezondheid wil dat Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) “activistischer, directer en pro-actiever” optreedt dan nu het geval is. Zo’n hardere opstelling is nodig om de “vertrouwensbreuk tussen samenleving en inspectie” te herstellen, zo stelt Schippers in een interview in aprilnummer van Skipr magazine.
Schippers stelt dit jaar 10 miljoen euro extra beschikbaar om honderd nieuwe inspecteurs aan te trekken. “Toch zit niet alles in mankracht”, aldus de minister in Skipr magazine. “Het gaat er om hoe dingen worden opgepakt. Hoe pak je een zorginstelling aan, bijt je hard genoeg? Ben je stevig genoeg? Mijn visie is activistischer, directer en pro-actiever dan de inspectie nu is. Ik wil weten of zij voldoende is uitgerust om mijn visie waar te maken. Is de uitvoering berekend op mijn plannen? Moet de organisatie veranderen, moeten er andere mensen bij?”
SEH

Schippers’ plannen voor de inspectie passen bij de waarschuwing die de minister de zorgsector zegt te willen geven. “Een tandje aandraaien is niet genoeg”, aldus Schippers. “Er moet een wake-upcall komen.”  Dit betekent wat Schippers betreft ondermeer dat zorgaanbieders en verzekeraars zich moeten richten op zorg die “zinnig en zuinig” is. “Trendy grieppoli’s” horen daar volgens Schippers niet bij. Ook laakt ze de manier waarop ziekenhuizen hun spoedeisende hulp als marketing-tool gebruiken. “Ziekenhuizen benutten SEH’s vaak om patiënten binnen te trekken”, aldus Schippers. “Maar de patiënt heeft geen idee of zo’n post goed is. Wat mij betreft kunnen er wat SEH’s dicht. SEH’s zijn ongelooflijk duur. De grote steden hebben er te veel.”
Zorgverzekeraars

Schippers liet vorig jaar al aan de Tweede Kamer weten dat ze studeert op mogelijkheden om onnodig beroep op de SEH terug te dringen. In Skipr benadrukt de minister dat niet de overheid maar de zorgverzekeraars moeten bepalen welke SEH’s open kunnen blijven.
Bron: Skipr