Geef uw mening op de vernieuwde beroepscompetentieprofielen van de Mbo-verpleegkundigen en verzorgenden-IG!

op .

Uw reactie kunt tot en met 8 februari geven door het invullen van het antwoordformulier en deze te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U vindt het antwoordformulier en de beschreven beroepscompetentieprofielen op: www.aovvt.nl .

Geef uw mening op de vernieuwde beroepscompetentieprofielen van de Mbo-verpleegkundigen en  verzorgenden-IG!Uw reactie kunt tot en met 8 februari geven door het invullen van het antwoordformulier en deze te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U vindt het antwoordformulier en de beschreven beroepscompetentieprofielen op: www.aovvt.nl .Toelichting:

Nieuwe beroepscompetentieprofielen in de VVT-branche gereed

Het werk van Mbo-verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg en in verpleeg- en verzorgingshuizen verandert voortdurend. Ontwikkelingen als eigen regie van de cliënt, zorgtechnologie, verbindend samenwerken, betrekken van vrijwilligers en mantelzorgers zijn van grote invloed op de taken en beroepscompetenties van deze professionals. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de Mbo-verpleegkundigen en verzorgenden in deze branche?
In opdracht van Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (A+O VVT) , heeft MOVISIE de bestaande beroepscompetentieprofielen van de Mbo-verpleegkundigen en verzorgenden, die stammen uit 2007, geactualiseerd.
In samenwerking met een klankbordgroep en beroepsbeoefenaren uit het werkveld zijn verschillende raadplegingen gehouden en zijn de beroepscompetentieprofielen aangepast en vernieuwd. Het is belangrijk dat er voldoende draagvlak voor is. Daarom worden de beroepscompetentie profielen ook aan een breder publiek uit de branche voorgelegd.
Waarom een beroepscompetentieprofiel?

In een beroepscompetentieprofiel staat beschreven wat de kerntaken zijn van de mbo-verpleegkundige en verzorgende in de VVT-branche, met welke probleemsituaties zij mogelijk te maken krijgt (dilemma’s) en wat zij moet kunnen en kennen (competenties) om haar werk goed uit te oefenen. De beroepscompetenties dienen als input om de beroepsopleiding up to date te maken en aan te laten sluiten bij wat de praktijk vraagt. Dat is belangrijk om toekomstige professionals via een beroepsopleiding goed voor te bereiden op de functies die ze gaan vervullen in VVT-organisaties.
Maar ook voor de huidige Mbo-verpleegkundigen en verzorgenden is het goed om een gedragen beroepscompetentieprofiel te hebben. Door zo’n profiel zijn de verwachtingen over het werk van de beroepsgroep bij alle betrokkenen helder en kunnen ze met plezier en passie hun werk doen.
Wat is de relatie met de beroepsprofielen?

De beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) presenteert op 8 maart 2012 de nieuwe beroepsprofielen van verpleegkundigen en verzorgenden. Deze beroepsprofielen beschrijven de toekomstige (2020) beroepsuitoefening per beroepsgroep generiek en in algemene zin. Daardoor kunnen ze niet direct worden gebruikt om de curricula van opleidingen mee vorm te geven. Met de  beroepscompetentieprofielen van A+O VVT kan dat wel. Deze beschrijven de specifieke rol van de verpleegkundige of verzorgende in een specifieke deelbranche namelijk de VVT branche. Door in te zoemen in deze specifieke context en huidige beroepspraktijk, is het mogelijk de beroepsuitoefening concreet te beschreven en in te vullen.
Uw mening vinden we belangrijk
We zijn benieuwd naar uw mening. Reageer nu!
Bron: A+O VVT