Loonstijging zorg piekt in 2010

op .

De stijging van de cao-lonen in de gezondheidszorg in 2010 is met 2,3 procent een van de hoogste in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Over het algemeen blijken de loonstijgingen in 2010 en 2011 lager te zijn dan de gemiddelde prijsstijging van 2,3 procent.

Loonstijging zorg piekt in 2010De stijging van de cao-lonen in de gezondheidszorg in 2010 is met 2,3 procent een van de hoogste in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Over het algemeen blijken de loonstijgingen in 2010 en 2011 lager te zijn dan de gemiddelde prijsstijging van 2,3 procent.
Het verschil tussen de percentages loonstijgingen in de zorgsector in 2010 en 2011 komt vooral door de stijging van de reguliere cao-lonen. Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de cao-lonen over de afgelopen jaren per sector op een rij heeft gezet. In 2010 is de loonstijging in de gezondheidszorg 2,3 procent – de hoogste van alle sectoren. In 2011 zit de gezondheidszorgsector op het algemene gemiddelde van 1,3 procent cao-loonstijging.
Inflatie

De stijging van de lonen zijn de afgelopen twee jaren een stuk minder dan de inflatie: de lonen lopen een vol procentpunt achter op de prijsstijging van gemiddeld 2,3 procent.
Vertraging

Volgens CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen is duidelijk dat de cao-loonstijgingen in de meeste sectoren de conjunctuurwisselingen volgen, met een half tot een heel jaar vertraging. “Na het recessiejaar 2009 is in de meeste sectoren weinig ruimte voor loonstijging. In de zorgsector is niettemin de loonstijging in 2010 hoog met 2,3 procent. De gepremieerde sector is minder conjunctuurgevoelig. We zien ook dat daar de laatste jaren meer banen bij zijn gekomen.”
Zwaar

De tweede helft van 2011 geeft weer een laagconjunctuur te zien. De cao-lonen stijgen echter aan het eind van 2011 weer iets. De verwachting voor komend jaar is volgens Van Mulligen dat de loonstijgingen matigen. “Veel sectoren hebben het zwaar. Bij de overheid verdwijnen bijvoorbeeld veel banen. Het ligt niet voor de hand dat de cao-lonen dan flink stijgen.” Het gevolg van de inflatie is wel dat er “een duidelijke rem op de koopkracht” is waar te nemen. “Als de prijsstijgingen hoger zijn dan de stijging van de lonen, zal de consument minder uitgeven.”Bron: Zorgvisie