Katheterablatie drukt zorgkosten

op .

De kosten voor de behandeling van boezemfibrileren kunnen structureel omlaag door de behandeling katheterablatie. Na deze behandeling is de patiënt van zijn medicijnen voor de aandoening af. De kosten hiervan zijn zo'n 3000 euro per jaar per patiënt. Dit komt neer op een totaal van 580 miljoen euro per jaar in Nederland.

Katheterablatie drukt zorgkostenDe kosten voor de behandeling van boezemfibrileren kunnen structureel omlaag door de behandeling katheterablatie. Na deze behandeling is de patiënt van zijn medicijnen voor de aandoening af. De kosten hiervan zijn zo'n 3000 euro per jaar per patiënt. Dit komt neer op een totaal van 580 miljoen euro per jaar in Nederland.
Structurele oplossing

Zonder innovatie groeit dit bedrag, want het aantal patiënten met een hartritmestoornis stijgt als gevolg van de toenemende vergrijzing. De meest voorkomende vorm hiervan is boezemfibrileren. Artsen kiezen steeds vaker voor de relatief nieuwe behandeling katheterablatie om de patiënt van zijn boezemfibrileren af te helpen. Tot voor kort was de patiënt afhankelijk van medicijnen die de rest van zijn leven dagelijks ingenomen moesten worden. Na katheterablatie hoeft de patiënt dit niet meer, wat op termijn zorgkosten bespaart, omdat de patiënt na de ingreep geen medicatie tegen boezemfibrileren meer behoeft.
Katheterablatie

Bij ablatie wordt de katheter wordt via de lies ingebracht, waarna de arts het stuk weefsel opzoekt dat het boezemfibrileren veroorzaakt. Vervolgens wordt dat weefsel uitgeschakeld door middel van een gecontroleerde energiestoot. De hartritmestoornis wordt weggenomen in plaats van bestreden met medicatie. Dit levert een veel beter herstel op, waardoor de patiënt na de ingreep een kwalitatief beter leven krijgt.
Community ‘Evolutie in de zorg’

Skipr is vanaf dinsdag 10 januari 2012 in samenwerking met Philips en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de community ‘Evolutie in de zorg’ gestart over hartritmestoornissen. Hartpatiënt Ad, die op 27 januari een katheterablatie ondergaat, houdt hier via twitter een dagboek bij en iedereen kan in deze community en via twitter vragen stellen aan deskundigen.
Bron: Skipr