Bonden zeggen CAO VVT op

op .

ActiZ ontving deze week brieven van de ABVAKABO FNV, NU’91 en de CNV Publieke Zaak dat zij de CAO VVT opzeggen. De cao loopt tot 1 maart 2012. ActiZ verbaast zich hierover. Des te verwonderlijker is het dat de vierde werknemersorganisatie aan de onderhandelingstafel, de FBZ, de CAO VVT formeel niet heeft opgezegd.

Bonden zeggen CAO VVT op
ActiZ ontving deze week brieven van de ABVAKABO FNV, NU’91 en de CNV Publieke Zaak dat zij de CAO VVT opzeggen. De cao loopt tot 1 maart 2012. ActiZ verbaast zich hierover. Des te verwonderlijker is het dat de vierde werknemersorganisatie aan de onderhandelingstafel, de FBZ, de CAO VVT formeel niet heeft opgezegd.Het opzeggen van de cao door de vakbonden is een novum. Nog niet eerder is de cao in de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) door de vakbonden opgezegd. De vakbonden hebben in hun brieven geen toelichting gegeven van de achtergronden van de opzegging. ActiZ tast dan ook in het duister naar de motieven. ActiZ is vooral zeer verbaasd omdat tijdens de vorige cao onderhandelingen de ABVAKABO FNV in Binnenlands Bestuur van september 2010 liet weten dat het uitblijven van een nieuwe cao voor de VVT sector nadelig uitpakte voor met name (nieuwe) medewerkers in de Wmo.

Het bestaan van een goede cao is belangrijk voor de rechtspositie van (nieuwe) medewerkers.De CAO VVT is onlangs, op 14 december, algemeen verbindend verklaard. Dit geldt dus tot 1 maart 2012. Een uitzondering geldt voor artikel 12.3 betreffende de overname van personeel in de Wmo: deze bepaling geldt tot 1 januari 2013.Bron: ActiZ