Ziekenhuizen vrezen escalatie huisartsenconflict

op .

Ziekenhuizen vrezen escalatie huisartsenconflictDe ziekenhuizen vrezen dat zij opdraaien voor het conflict tussen de huisartsen en minister Schippers van VWS. Dit schrijft dagblad Trouw.
Ongewenste zorgvraag

De huisartsen willen chronische patiënten en mensen met acute klachten sneller naar het ziekenhuis verwijzen, hetgeen tot een ongewenste zorgvraag bij de ziekenhuizen leidt, waarschuwt Roelf de Boer, voorzitter van de NVZ vereniging van ziekenhuizen in een brief aan Schippers. Hij vreest dat als de huisartsen hun acties doorzetten, de ziekenhuizen 'niet kunnen instaan' voor de afspraken die Schippers eerder dit jaar maakte met zorgverzekeraars en ziekenhuizen, zo schrijft de krant. In dat akkoord is afgesproken dat de ziekenhuizen jaarlijks niet meer dan 2,5 procent extra zorg mogen leveren.
Kwaliteitsverlies

Ook hebben de huisartsen initiatieven om patiënten van het ziekenhuis over te nemen, bijvoorbeeld voor controles van diabetes, op een laag pitje gezet. "Het kwaliteitsverlies voor de patiënt is daarmee aanzienlijk en dit gaat onvermijdelijk leiden tot hogere totale kosten voor de gezondheidszorg", schrijft De Boer, die beide partijen oproept 'het meningsverschil niet te laten escaleren'.
Zorgverzekeraars

Ook zorgverzekeraars zijn verontrust over het conflict. Zorgverzekeraar Menzis probeert al jaren met ziekenhuizen en huisartsen afspraken te maken over het overhevelen van zorg van het dure ziekenhuis naar de goedkope huisartsenpraktijk. Maar de bereidheid van huisartsen daartoe is nu 'tot een nulpunt is gedaald', schrijft de verzekeraar in een brief aan de Tweede Kamer.
Bron: Skipr