'In gezondheidszorg wordt te zout gegeten'

op .

Mensen die beroepshalve betrokken zijn bij de gezondheidszorg, eten in hun bedrijfskantines veel te zout. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis in een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd.'In gezondheidszorg wordt te zout gegeten'Mensen die beroepshalve betrokken zijn bij de gezondheidszorg, eten in hun bedrijfskantines veel te zout. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis in een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd. Ze namen de kantines onder de loep van acht universiteitsziekenhuizen, acht algemene ziekenhuizen, de Gezondheidsraad, het ministerie van Volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit.
Hart- en vaatziekten

De wetenschappers schatten dat mensen die bij de lunch alleen al te zout eten, over de hele dag meer dan 15 gram zout per dag binnenkrijgen. Ze hebben daarmee 20 tot 30 procent meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen die zich wel houden aan de norm van maximaal 6 gram zout per dag. De onderzoekers wijzen erop dat het hier gaat om de mensen die zelf betrokken zijn bij het opstellen van de adviezen over zoutgebruik.
Onderzoek

De onderzoekers kwamen op het idee het zoutgebruik binnen de gezondheidszorg te onderzoeken toen bleek dat de onderzoekers van het AMC, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met een hoge bloeddruk, in hun kantine veel te zout aten. Ze bouwen dus zelf ook een verhoogd risico op om hart- en vaatziekten te krijgen.
Bron: ANP