Zorgmedewerkers onzeker over baan

op .

Een op de drie medewerkers in de zorg is onzeker over zijn baan. Dat stelt Abvakabo FNV op basis van de Zorgbarometer. Toch verwacht 'maar' 1 op de 5 zorgorganisaties een ontslagronde, zegt Atos Interim Management.

Zorgmedewerkers onzeker over baan




Een op de drie medewerkers in de zorg is onzeker over zijn baan. Dat stelt Abvakabo FNV op basis van de Zorgbarometer. Toch verwacht 'maar' 1 op de 5 zorgorganisaties een ontslagronde, zegt Atos Interim Management.

Uit de enquête van de vakbond blijkt dat 35 procent van de respondenten vreest voor het voortbestaan van de eigen baan. Ook denkt een meerderheid van 93 procent dat de bezuinigingen van het kabinet een negatief effect zullen hebben op de kwaliteit van zorg. 91 procent verwacht bovendien negatieve gevolgen voor het werk. Om die reden stelt bijna de helft (47 procent) van de respondenten bang te zijn dat de bezuinigingen hem of haar persoonlijk zullen raken.




Ontslagronde

Uit een onderzoek van Atos Interim Management blijkt evenwel dat de situatie in de zorg er iets beter voor staat dan de zorgmedewerkers lijken te denken. Volgens Atos zou 20 procent van de zorgorganisaties in 2012 een personeelssanering voorzien. Daarmee doet de zorg het beter dan andere sectoren. Gemiddeld zegt 55 procent van de bedrijven met meer van 1000 medewerkers een ontslagronde te verwachten, aldus Atos.




Respondenten

Aan het onderzoek van Atos namen 605 interim managers en 143 opdrachtgevers (uit alle sectoren) deel. Zij gaven hun visie op hoe de markt voor interim management zich in 2012 gaat ontwikkelen. Ook vroegen de onderzoekers naar algemene ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Abvakabo FNV wist 1.139 werknemers uit de zorg te enthousiasmeren om mee te doen aan de Zorgbarometer.




Meepraten

Vakbond Abvakabo FNV wil graag betrokken worden bij de uitwerking van het convenant langdurige zorg. Volgens Elise Merlijn van de bond moeten er afspraken gemaakt worden over investeringen in extra personeel en scholing. Zo zouden zorginstellingen aantrekkelijker werkgevers kunnen worden, wat van belang is met het oog op personeelstekorten die over 15 jaar in de zorg gaan ontstaan.




Carrièreswitch

Nu al overweegt de helft van de medewerkers wel eens om in een andere sector te gaan werken. Het aantal medewerkers dat hierover nadenkt is wel iets gekrompen, van 58 procent in 2010 naar 54 procent nu. 63 procent van de vakbondsleden geeft aan dat de hoge werkdruk een reden is om aan een overstap te denken.




Trots

Opvallend is dat de medewerkers in de zorg wel erg tevreden en trots zijn op hun vak (zegt 78 procent). Ondanks de hoge werkdruk, bureaucratie, het salaris en het gebrek aan doorgroei- en opleidingsmogelijkheden dat de respondenten zeggen te ervaren, krijgt het werk een 7,4. Dat komt vooral door het contact met cliënten en patiënten.




Jongere medewerkers

Uit het onderzoek van Abvakabo FNV blijkt verder dat het vooral de jongere werknemers zijn die nadenken over een carrièreswitch. 69 procent van de medewerkers jonger dan 35 jaar overweegt de zorg te verlaten. Daarbij geldt: hoe lager de leeftijd, hoe vaker aan een overstap wordt gedacht.




Bron: Skipr