RVZ wil preventiefonds voor ziektes

op .

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet een preventiefonds oprichten waarmee artsen, gemeenten en zorgverzekeraars moeten voorkomen dat mensen ziek worden. Daarvoor pleit de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

RVZ wil preventiefonds voor ziektesMinister Edith Schippers van Volksgezondheid moet een preventiefonds oprichten waarmee artsen, gemeenten en zorgverzekeraars moeten voorkomen dat mensen ziek worden. Daarvoor pleit de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.
Ongezonde leefstijl

Een kwart van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes komt door de ongezonde leefstijl van mensen. Veertig procent van de kankergevallen heeft te maken met ongezond leven. De problemen spelen vooral bij laag opgeleiden. Volgens de raad kan de overheid de komende jaren vooral op ziekte en ziektekosten besparen door een goed preventiebeleid te voeren. In het fonds zou 1 procent van het zorgbudget moeten worden gestort. Dat komt neer op 350 miljoen per jaar.
Plannen op wijkniveau

Met het geld moeten huisartsen, samen met de GGD en zorgverzekeraars, gerichte plannen op wijkniveau maken om mensen te laten stoppen met roken, meer te laten bewegen en gezonder te laten eten.

Nu komen die plannen vaak moeizaam van de grond omdat bijvoorbeeld artsen worden betaald voor medische handelingen die ze verrichten. Als ze tijd uittrekken om met een patiënt te praten over zijn gewicht of rookgedrag, krijgt de dokter daar doorgaans niet voor betaald. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg vindt ook dat onderzoekers per wijk in kaart moeten brengen wat precies aan gezondheidsproblemen speelt. Op die manier kunnen de de bewoners gericht worden benaderd.

In de Utrechtse wijk Overvecht zijn proeven gedaan. Volgens de RVZ zijn daar nu minder dikke kinderen. Ook zijn de kosten voor gezondheidszorg er afgenomen.
Preventie op politieke agenda

De RVZ hamert al jaren op meer preventie in Nederland. Volgens voorzitter Rien Meijerink zijn goede rapporten daarover 'in de onderste la' van ambtenaren van VWS beland. Hij hoopt dat de preventie weer meer op de agenda komt van politiek Den Haag. “Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor.”
Bron: ANP