Toename scootmobielen logistieke nachtmerrie'

op .

Zorginstellingen worden door een toename van het aantal rollators en scootmobielen onveiliger. Het zorgpersoneel komt niet meer toe aan haar primaire taken. Dit stelt André van der Sterre, directeur bij liftbedrijf KONE.

‘Toename scootmobielen logistieke nachtmerrie'


Zorginstellingen worden door een toename van het aantal rollators en scootmobielen onveiliger. Het zorgpersoneel komt niet meer toe aan haar primaire taken. Dit stelt André van der Sterre, directeur bij liftbedrijf KONE.
Logistiek

Zorginstellingen zijn niet ingericht op vergrijzend Nederland, dat zich in grote getale op rollators en scootmobielen door de zorgpanden beweegt. Smalle gangpaden, liften en deuren zorgen voor logistieke nachtmerries. De efficiency van de zorgverlening en het gebruikersgemak gaat hierdoor achteruit volgens Van der Sterre.

Van der Sterre: “Waar vroeger acht mensen in een lift stonden, staat nu één scootmobiel. Gangpaden en deuren zijn bij calamiteiten ontoegankelijk door de apparaten die mensen gebruiken.” Daarnaast kunnen gebruikers van scootmobielen deuren moeilijk openen, omdat ze niet bij de deurknop kunnen en liften zijn vaak zo gebouwd dat er net geen twee scootmobielen naast elkaar kunnen staan. Het schaarse zorgpersoneel staat daarom net als patiënten ellenlang te wachten op overvolle liften of moet deuren voor ouderen openen. “Juist in deze tijd moet het zorgpersoneel in staat worden gesteld om zo efficiënt mogelijk te werken”, zegt Van der Sterre.
Verdubbeling aantal scootmobielen

Medio 2006 waren er in Nederland naar schatting 150.000 scootmobielen. In 2009 waren dit er 250.000 tot 300.000. Naar verwachting stijgt dit aantal naar 600.000 in 2030. Dat blijkt uit cijfers van Consument en Veiligheid over de toename van het aantal scootmobielen.
Innovatie

Architecten en opdrachtgevers zouden volgens Van der Sterre daarom nieuwe zorginstellingen ruimer moeten opzetten en meer laten aansluiten bij de huidige behoeften, zodat mensen met scootmobielen en rollators op hun gemak door de panden kunnen bewegen. “Daarnaast moeten liften zo worden gebouwd dat er minimaal twee scootmobielen naast elkaar kunnen staan. Deuren moeten anders worden geplaatst, zodat bewoners deze zelf kunnen openen. Zo kan het personeel zich bezighouden met het haar primaire taak, namelijk zorg verlenen.”
Bron: Skipr