Physician Assistents mogen in 2012 zelf opereren

op .

Physician Assistants mogen vanaf 2012 bepaalde medische handelingen zelfstandig voorschrijven en verrichten. Het gaat onder andere om eenvoudige chirurgische ingrepen en het voorschrijven van medicijnen.

Physician Assistents mogen in 2012 zelf opererenPhysician Assistants mogen vanaf 2012 bepaalde medische handelingen zelfstandig voorschrijven en verrichten. Het gaat onder andere om eenvoudige chirurgische ingrepen en het voorschrijven van medicijnen.

De Eerste Kamer heeft vorige week ingestemd met twee wetswijzigingen op dit vlak. De wetswijzigingen regelen taakherschikking in de zorg en het voorschrijven van medicijnen door nieuwe beroepen.
Ondersteunend geneeskundige

Met een Algemene Maatregel van Bestuur krijgt de physician assistant zijn bevoegdheden. Zodra de AMvB in 2012 van kracht wordt, zijn de nieuwe taken een feit. Physician assistant is een relatief nieuw beroep in Nederland. Deze ondersteunend geneeskundige verleent zelfstandig medische zorg binnen een samenwerkingsverband met een arts. Een physician assistant heeft een medische opleiding gevolgd op HBO-Master niveau met als vooropleiding een HBO -studie in de gezondheidszorg.
Kwaliteit van zorg

De beroepsvereniging van Physician Assistants - NAPA- is zeer verheugd over het besluit van de Eerste Kamer. De NAPA hecht groot belang aan een wettelijke regeling voor de Physician Assistant omdat daarmee de kwaliteit van de zorg en van de beroepsuitoefening beter gewaarborgd kan worden.Bron: Zorgvisie