Donner waarschuwt voor te scherpe bezoldigingswet

op .Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) waarschuwt voor een al te scherpe wet die de hoogte van topinkomens vastlegt. De wet zou dan kunnen botsen met internationaal recht dat arbeidscontracten beschermt. Ook de Eerste Kamer zou dwars kunnen gaan liggen.

Donner waarschuwt voor te scherpe bezoldigingswetMinister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) waarschuwt voor een al te scherpe wet die de hoogte van topinkomens vastlegt. De wet zou dan kunnen botsen met internationaal recht dat arbeidscontracten beschermt. Ook de Eerste Kamer zou dwars kunnen gaan liggen.
Communisme

Onder meer PvdA en SP willen de nieuwe wet waar de Kamer over spreekt, nog scherper maken. Maar Donner sprak woensdag in de Kamer over wetgeving die buiten de communistische wereld nog niet was uitgeprobeerd. “De Kamer houdt zich niet vaak met salarissen bezig en dat is maar goed ook."
Particuliere sector

Donner waarschuwde vooral “ten stelligste" voor de wens van de Tweede Kamer de bezoldiging in de zorgsector aan wettelijke maxima te gaan binden. Nu stelt de zorgsector zelf een code voor topsalarissen op die de minister van Volksgezondheid moet goedkeuren. Door de zorg in het zwaardere regime te plaatsen, liggen juridische geschillen op de loer, waarschuwde Donner. Hij wees erop dat de zorg nu eenmaal een particuliere sector is.
Wegjaageffect

De Kamer voerde aan dat zorgbestuurders nog steeds te veel verdienen, maar Donner kondigde aan dat zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid) nog met een rapportage komt waaruit blijkt dat het wel goed gaat. Nog strengere regels met wettelijke vastgelegde lonen doorkruisen deze goede ontwikkeling. Donner vreest dat medisch specialisten in het buitenland gaan werken als ze daar meer kunnen verdienen.
Graaiende bestuurders

De ergerlijke voorbeelden van graaiende bestuurders in de publieke sector herkende de bewindsman, maar hij vindt het geen goede zaak dan een hele sector over een kam te scheren. "Je moet niet de hele groep aan een slecht voorbeeld ophangen."
Bron: ANP