OK-personeel luidt noodklok over Indiase collega's
Patiënten lopen tijdens operaties verhoogd risico door de groeiende inzet van onvoldoende deskundig OK-personeel uit India. Dat stelt de Landelijke Vereniging voor Operatieassistenten (LVO) op basis van een enquête onder de eigen achterban.
OK-personeel luidt noodklok over Indiase collega’s
Patiënten lopen tijdens operaties verhoogd risico door de groeiende inzet van onvoldoende deskundig OK-personeel uit India. Dat stelt de Landelijke Vereniging voor Operatieassistenten (LVO) op basis van een enquête onder de eigen achterban.
Vanwege het grote tekort aan OK-personeel nemen steeds meer Nederlandse ziekenhuizen hun toevlucht tot het buitenland, met name India. Verspreid over tien ziekenhuizen werken er in Nederland momenteel zo’n tachtig Indiase operatieassistenten.
‘Geen onderbuikgevoel’
Volgens voorzitter Chermaine Betzema van beroepsvereniging LVO lopen patiënten onaanvaardbare risico’s door de inzet van Indiaas personeel. "Wij hadden bij de IGZ al gemeld dat het helemaal verkeerd gaat”, aldus Betzema in dagblad Trouw. “De IGZ was geïnteresseerd, maar wilde wel zeker weten dat er geen sprake was van louter onderbuikgevoel. Maar de uitkomst van de enquête maakt duidelijk dat er wel degelijk iets aan de hand is. Het kan zo niet verder.”
Onsteriel
Het gebrekkige functioneren van de Indiase OK-medewerkers uit zich volgens de LVO op verschillende vlakken. Zo werken ze volgens de LVO onvoldoende steriel. Ook zou het Indiase OK-medewerkers ontbreken aan praktische ervaring. "Messensets worden verkeerd in elkaar gezet, instrumenten of operatiemateriaal wordt onsteriel zonder dat ze dat melden”, aldus een anonieme werknemer van een universitair medisch centrum in Trouw. “Ze kiezen verkeerde protheses, gooien belangrijk weefsel weg, ook als dat nog onderzocht moet worden op kanker."
Onverantwoord
Het gebrek aan kennis wordt volgens de LVO verergerd door taal- en cultuurverschillen. "Ze weten van veel operaties niet wat die inhouden”, aldus een andere anonieme bron. “Maar ze zeggen dat niet, waardoor ze onverantwoord te werk gaan."
Diploma
Het gebrek aan parate kennis maakt ook dat de Indiase OK-medewerkers onvoldoende adequaat reageren op calamiteiten in de OK, zoals bloedingen. Volgens de LVO is er ook onduidelijkheid over de waarde van de Indiase diploma’s. De ziekenhuizen zouden niet de moeite hebben genomen om hun diploma's voor te leggen aan het College Zorgopleidingen (CZO), zo meldt Trouw.
Bron: LVO / Skipr