Buikomtrek voorspelt sterfkans hart- en vaatziekten

op .De buikomtrek kan voorspellen hoe groot de kans is om te sterven aan hart- en vaatziekten. Zo hebben ouderen met een buikomtrek van 123 centimeter (mannen) of 105 centimeter (vrouwen) twee keer zoveel kans daaraan te sterven dan ouderen met een gemiddelde tailleomtrek.

Buikomtrek voorspelt sterfkans hart- en vaatziektenDe buikomtrek kan voorspellen hoe groot de kans is om te sterven aan hart- en vaatziekten. Zo hebben ouderen met een buikomtrek van 123 centimeter (mannen) of 105 centimeter (vrouwen) twee keer zoveel kans daaraan te sterven dan ouderen met een gemiddelde tailleomtrek.
Onderzoek RIVM

Dit is één van de uitkomsten van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder meer dan 58.000 ouderen tussen 65 en 75 jaar, zo bevestigde een zegsman berichtgeving in De Telegraaf.
Obesitas

Volgens het RIVM kunnen de resultaten worden gebruikt voor de behandeling van obesitas. Projectleider Wanda Bemelmans raadt huisartsen aan bij patiënten met overgewicht de tailleomtrek te meten.
Tailleomtrek

Naast de tailleomtrek blijft ook de zogeheten body mass index (BMI) van belang om bij ouderen het risico te bepalen. Ook ouderen met ondergewicht hebben twee keer zoveel kans om eerder te overlijden, aldus het RIVM.
Bron: ABP