NVvH: 'Strengere eisen voor complexe operaties'

op .

Patiënten kunnen binnenkort in minder ziekenhuizen terecht voor ingewikkelde operaties die niet zo vaak voorkomen. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) komt met strengere kwaliteitseisen voor ziekenhuizen en chirurgen.

Patiënten kunnen binnenkort in minder ziekenhuizen terecht voor ingewikkelde operaties die niet zo vaak voorkomen. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) komt met strengere kwaliteitseisen voor ziekenhuizen en chirurgen.

Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld operaties aan bloedvaten en overgewichtoperaties een minimaal aantal keren per jaar uitvoeren om ze te mogen blijven doen. Het is de derde set kwaliteitsnormen waar de NVvH nu mee komt. In januari bracht de NVvH de eerste set uit.Specialiseren

Niet alleen de hoeveelheid kankeroperaties die ziekenhuizen uitvoeren is genormeerd, ook zijn er kwaliteitseisen opgesteld voor apparatuur en het behandelteam. Hoogleraar oncologische zorg en bestuurslid van de NVvH Rob Tollenaar bevestigt op Radio1 het doorslaggevende belang van de volumenorm. "Er zullen ziekenhuizen afvallen omdat ze bepaalde ingrepen te weinig doen." Hij denkt niet dat dit betekent dat er ziekenhuizen moeten sluiten. “Er kan een stapeleffect optreden als je moet stoppen met een aantal operaties. Je kunt je heel goed specialiseren in minder ingewikkelde operaties. Het kan zijn dat we op de lange termijn naar minder ziekenhuizen toe gaan.” Ook Achmea-directievoorzitter divisie Zorg en Gezondheid Roelof Konterman vindt niet dat er te veel ziekenhuizen zijn: “Ziekenhuizen kunnen niet alles blijven doen wat ze doen. Het aantal plaatsen waar ziekenhuiszorg wordt geboden, is prima. Complexe zorg kan op minder locaties.”Lat steeds hoger

De ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd om te werken volgens de NVvH-normen. Konterman: “Wij zullen coulant zijn met ziekenhuizen die de norm net niet halen maar kunnen aantonen dat zij groeien. Ziekenhuizen die de norm niet halen en waarvan de operatieaantallen teruglopen, zullen wij niet meer contracteren.” Konterman zegt dat hij uiteindelijk toe wil naar kwaliteitsnormen voor alle ziekenhuisbehandelingen. Hij vindt het voor de kwaliteit nodig dat de normen verder worden aangescherpt. Konterman: “Wij willen de lat steeds hoger leggen.”


Bron: Zorgvisie