Ziekenhuis met arts aan het roer scoort beter

op .

Ziekenhuizen presteren beter als de raad van bestuur bestaat uit artsen dan wanneer managers zonder zorgachtergrond de leiding hebben. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) op basis van een publicatie in Social Science & Medicine.

Ziekenhuis met arts aan het roer scoort beterZiekenhuizen presteren beter als de raad van bestuur bestaat uit artsen dan wanneer managers zonder zorgachtergrond de leiding hebben. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) op basis van een publicatie in Social Science & Medicine.
Bij gebrek aan empirisch gegevens heeft leiderschapsonderzoeker Amanda Goodall van het Duitse Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit recentelijk de situatie in de Verenigde Staten in kaart gebracht. Van de 6500 ziekenhuizen in de VS worden er nog maar 235 geleid door artsen.  Goodall concentreerde zich bij haar onderzoek op ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in kanker, maag- darm en leveraandoeningen of in hartaandoeningen en -operaties. Voor haar onderzoek keek ze naar de achtergrond van de bestuursleden van de ziekenhuizen die voorkwamen op de lijst van beste ziekenhuizen zoals samengesteld aan de hand van IHQ-scores (‘Index of Hospital Quality’). De IHQ is een kwaliteitsscore waarin infrastructuur, resultaten en manier van werken van de ziekenhuizen verdisconteerd zijn.
Hogere score

Goodall constateert dat ziekenhuizen in de top-100 disproportioneel vaker geleid worden door artsen. De betreffende ziekenhuizen scoorden in alle specialisatiegebieden een significant hogere IHQ-score dan ziekenhuizen die door niet-medici worden geleid. In haar onderzoek geeft Goodall geen uitsluitsel over het waarom van deze verschillen. “Dit onderzoek toont niet aan dat artsen effectievere leiders zijn dan managers”, stelt Goodall. “Maar het geeft verder empirisch onderzoek wel een prikkel”.
Bron: Skipr