Verzuimcijfer voelbaar in winstmarge ziekenhuizen

op .

Ziekenhuizen met een hoog verzuim behalen gemiddeld lagere winstmarges. Dat constateert verzuimnetwerk Vernet op basis van onderzoek onder 64 ziekenhuizen.

Verzuimcijfer voelbaar in winstmarge ziekenhuizenZiekenhuizen met een hoog verzuim behalen gemiddeld lagere winstmarges. Dat constateert verzuimnetwerk Vernet op basis van onderzoek onder 64 ziekenhuizen.

In het onderzoek zet Vernet de omzet- en winstcijfers, zoals terug te vinden in de jaarrekeningen, af tegen de verzuimcijfers. Deze vergelijking leert dat de top tien van ziekenhuizen met een laag verzuim (3,6 procent tegen een landelijk sectoraal gemiddelde van 4,5 procent) gemiddeld 56.600 euro aan personele kosten per formatie-eenheid kwijt zijn. De ziekenhuizen met het hoogste verzuim (gemiddeld 5,4 procent) zijn tweeduizend euro meer kwijt per FTE. Het verschil in de winstmarge tussen de ziekenhuizen met de laagste en hoogste verzuimcijfers bedraagt een vol procent ten gunste van de ziekenhuizen met een laag verzuim, oftewel: drie procent tegen twee procent.
Waardecreatie

In het onderzoek introduceert Vernet ook een rekengrootheid die de productiviteit van de medewerkers uitdrukt. Vernet kijkt hiervoor naar de relatie tussen de omzetgroei per ingezette FTE en de stijging van de personele kosten. Hoe hoger de omzetgroei en hoe lager de stijging van de personele kosten, des te groter de ‘personele waardecreatie’. Wordt de opbrengststijging gedeeld door de kostenstijging per FTE, dan blijkt deze rekensom bij sommige ziekenhuizen zelfs negatief uit te vallen. Ziekenhuizen met een dergelijke negatieve ´delta´ halen tot bijna zevenduizend euro minder omzet per FTE, zo becijfert Vernet.
Bleeder

Volgens Vernet-directeur Sjaak van der Linden is het voor het eerst dat er een duidelijk cijfermatig verband wordt aangetoond tussen de HR-performance en financiële prestaties van ziekenhuizen. "Iedereen weet natuurlijk wel dat verzuim een grote bleeder is, maar dit onderzoek maakt glashard duidelijk hoe bedrijfsresultaten en HRM kunnen samenhangen", aldus Van der Linden. "Het onderzoek maakt ook duidelijk dat investeren in HRM loont. Nu zijn ziekenhuizen vaak al tevreden als ze in de buurt van de gemiddelde verzuimcijfers komen. Maar als je echt aandurft om op HRM te investeren zie je dat terug in de bedrijfsresultaten."
Bron: Skipr